BuitenlandOverlijden

Kim Ki-nam, de pr-man die verheerlijking Noord-Koreaanse Kimdynastie op poten zette

„Een ijzeren hand in een fluwelen handschoen.” Zo werd de dinsdag op 94-jarige leeftijd overleden Noord-Koreaanse propagandist Kim Ki-nam bij leven genoemd. Vanwege zijn bijdrage aan de cultus rondom drie generaties van de Kimdynastie stond hij buiten de landsgrenzen bekend als de Joseph Goebbels van Noord-Korea.

Casper van der Veen
11 May 2024 15:07
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un donderdag bij het graf van Kim Ki-nam, de voormalige secretaris van het Centraal Comité van de Arbeiderspartij van Korea. beeld KCNA
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un donderdag bij het graf van Kim Ki-nam, de voormalige secretaris van het Centraal Comité van de Arbeiderspartij van Korea. beeld KCNA

Kim –geen familie van de huidige dictator Kim Jong-un– werd sinds april 2022 behandeld voor meervoudig orgaanfalen en in 2021 voor het laatst in het openbaar gezien. Staatsmedia prezen de „veteraan van de revolutie” voor „zijn grenzeloze loyaliteit” en inzet voor de „ideologische zuiverheid”. Kim Jong-un leidde persoonlijk de staatsbegrafenis, een teken hoe belangrijk de propagandist was voor het bewind

Kim Ki-nam werd in 1929 geboren en was als student overtuigd communist. Hij studeerde economie en kreeg in 1952 een aanstelling op de Noord-Koreaanse ambassade in Peking ,waar hij later op uitzonderlijk jonge leeftijd ambassadeur werd.

In 1956 keerde hij terug en ging als universitair docent aan de slag op de Kim Il-sunguniversiteit, de grootste universiteit van het land. Hij schreef veel voor de officiële staatskrant Rodong Sinmun, waarvan hij later hoofdredacteur werd.

Drinkmaatjes

In de jaren na de Koreaanse Oorlog (1950-1953) liet ”Grote Leider” Kim Il-sung alle partijfracties zuiveren die niet absoluut loyaal aan zijn persoon waren. Kim Ki-nam sloot zich aan bij deze groep en hielp hen met zijn propagandavaardigheden de touwtjes in handen te houden. In de jaren 60 werd hij lid van het Propaganda- en Agitatiedepartement (PAD) van de Partij, waar ook dictatorszoon Kim Jong-il zijn eerste politieke stappen zette. De twee werden goede vrienden: „drinkmaatjes” genoemd.

Bij dit staatsorgaan bloeide Kim op tot voornaamste propagandist van het bewind. Hij zag hoe alles draaide om trouw aan de Kimdynastie en hielp het narratief steeds meer die kant op te sturen. Verwijzingen naar Karl Marx, Vladimir Lenin of andere socialistische denkers verdwenen uit de berichtgeving. Kim stond bekend als „meester van de slogans” en hij bedacht korte, motiverende leuzen die de revolutie moesten bespoedigen. Welke dat precies zijn, is onbekend: binnen Noord-Korea draait alles om de uitspraken van een andere Kim.

Kim Ki-nam ramde er bij burgers in dat zij onvoorwaardelijk loyaal aan de leider moesten zijn en de wereld buiten Noord-Korea dienden te negeren. Informatiestromen van en naar Noord-Korea werden zo veel mogelijk afgeknepen. Aangenomen wordt dat Kim Ki-nam de ”ghostwriter” is van veel teksten die aan Kim Il-sung en Kim Jong-il worden toegeschreven.

Vuurpeloton

Kim Ki-nam speelde ook een belangrijke rol in de eerste machtsoverdracht in de Noord-Koreaanse geschiedenis. Gedurende de jaren 80 had Kim Jong-il de meeste uitvoerende taken overgenomen van zijn vader, die tot 1994 formeel leider bleef. De twee drinkebroers zorgden ervoor dat de verheerlijking van de persoon Kim Il-sung intenser werd.

Aanvankelijk zette Kim Ki-nam ook in op een narratief dat Zuid-Koreanen enthousiast moest maken voor een herenigd Korea onder leiding van de Kimdynastie. Van dat idee werd met de grote hongersnood in de jaren 90 afscheid genomen. Hierna werden de Kims neergezet als goedhartige leiders die hun volk probeerden te beschermen tegen de grote boze buitenwereld, met ultieme boeman de Verenigde Staten voorop.

Kim Jong-il stelde Kim Ki-nam in 2010 opnieuw aan als hoofd van de PAD. Vermoedelijk deed hij dit om de tweede opvolging in goede banen te leiden. Kim Jong-un was toen net als toekomstige leider gepresenteerd en moest al op 27-jarige leeftijd het stokje overnemen toen zijn vader eind 2011 op 70-jarige leeftijd overleed. Kim Ki-nam maakte zijn belofte waar. Hij trad de eerste jaren op als mentor van de jonge Kim Jong-un en bleef dat, ook toen vele andere oudgedienden uit het bewind voor het vuurpeloton eindigden.

Kim Ki-nam ging in 2017 met pensioen en was erna vaak nog als eregast te zien bij officiële aangelegenheden. In een regime dat zo veel van zijn eigen leden zuivert, is het een hele prestatie om ongeschonden de leeftijd van 94 te halen. Het was echter Kim Ki-nam die een belangrijke rol speelde in het feit dat deze dynastie al sinds de jaren 40 onafgebroken aan de macht is. Voor die bijdrage toonde zelfs het meedogenloze Kimregime dankbaarheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Noord-Korea

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer