BuitenlandMigratie
Rwandadeal duwt ‘Britse’ asielzoeker naar Ierland; Dublin zint op tegenmaatregelen

Nadat het Britse Lagerhuis in april akkoord ging met de omstreden Rwandadeal, reizen illegale migranten vanuit het Verenigd Koninkrijk door naar Ierland. Dublin zit daar niet op te wachten en bezint zich op tegenmaatregelen.

2 May 2024 15:15
Activisten demonstreren in Londen tegen de omstreden Rwandadeal. beeld EPA, Tolga Akmen
Activisten demonstreren in Londen tegen de omstreden Rwandadeal. beeld EPA, Tolga Akmen

„Dit toont dat afschrikking effect heeft”, redeneerde de Britse premier Rishi Sunak zondag in een interview met nieuwszender Sky News. Sunak refereerde aan het omstreden Britse plan om illegale migranten naar Rwanda uit te zetten. Na maanden van politiek gekissebis gingen het Hogerhuis en Lagerhuis daar in april mee akkoord. Het gaat om illegale migranten die in gammele bootjes via het Kanaal Groot-Brittannië binnenkomen.

De eerste lichting met 300 asielzoekers zou in juli moeten vertrekken. Rwanda zou bereid zijn om in totaal 5000 asielzoekers per jaar van het VK over te nemen. De plannen gaan hoe dan ook door, zegt Sunak. Interventie door de Europese of Britse rechter zal Londen negeren.

Asielzoekers wachten de uitvoering van de plannen niet af, maar reizen vanuit Noord-Ierland, onderdeel van het VK, door naar Ierland om uitzetting te voorkomen. Volgens de Ierse minister van Justitie, Helen McEntee, komt de laatste weken naar schatting 80 procent van de asielzoekers via Noord-Ierland het land binnen. Maar Ierland herbergt al ruim 100.000 vluchtelingen, van wie driekwart afkomstig is uit Oekraïne. Het land kampt bovendien met een acute huisvestingscrisis, oplopende huren en veel daklozen. Bijkomende spanningen over de toegenomen immigratie kan Dublin er niet bij hebben.

Niet geïnteresseerd

Om die reden wil Ierland de wet aanpassen, zodat illegale migranten kunnen worden teruggestuurd naar het VK. Maandag overlegde McEntee in Londen met de Britse minister van Binnenlandse Zaken over de kwestie. Sunak verklaarde daarop „niet geïnteresseerd” te zijn in een deal over de terugkeer van asielzoekers naar het VK.

Dus zet Ierland tot honderd extra agenten in om de illegale migratie vanuit Noord-Ierland te bedwingen. Een deel van hen zal worden ingezet bij de grens. The Irish Times schrijft dat de focus wordt verlegd van het verwerken van asielaanvragen naar preventie en uitzettingen.

Het sturen van agenten naar de Noord-Ierse grens ligt gevoelig. Na het vertrek van het VK uit de Europese Unie in 2020, is de grens tussen Ierland en Noord-Ierland opengebleven. Het voorkomen van een harde grens was een belangrijk punt bij de brexitonderhandelingen. In de Goedevrijdagakkoorden uit 1998 –de overeenkomst waarmee de drie decennia aan geweld tussen Ierse nationalisten en pro-Britse unionisten (”The Troubles”) in Noord-Ierland werden beëindigd– is vastgelegd dat de grens moet openblijven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer