PolitiekHuurwet

Kamer akkoord met omstreden Wet betaalbare huur

Driehonderdduizend huurders van vrije sectorwoningen met zogenoemde middenhuren kunnen een huurverlaging van gemiddeld 150 euro per maand tegemoetzien. De vrees bestaat echter dat door deze verlaging het aantal huurwoningen afneemt en woningzoekenden nog langer op wachtlijsten zullen staan.

25 April 2024 09:59Gewijzigd op 25 April 2024 10:42
Hugo de Jonge, demissionair minister voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, in de Tweede Kamer tijdens een debat over de Wet betaalbare huur. Op de voorgrond overlegt het CDA-Kamerlid Eline Vedder (links) met haar ChristenUnie-collega Pieter Grinwis. beeld ANP, Remko de Waal
Hugo de Jonge, demissionair minister voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, in de Tweede Kamer tijdens een debat over de Wet betaalbare huur. Op de voorgrond overlegt het CDA-Kamerlid Eline Vedder (links) met haar ChristenUnie-collega Pieter Grinwis. beeld ANP, Remko de Waal

Als alles volgens plan verloopt stemt de Tweede Kamer donderdag aan het eind van de middag of aan het begin van de avond in met de Wet betaalbare huur van demissionair minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting. De meningen over de wet lopen behoorlijk uiteen. Opmerkelijk waren de verschillen van opvatting tussen de partijen die nu aan de formatietafel zitten, PVV, VVD, NSC en BBB.

Over één ding zijn alle fracties het wél eens. Namelijk dat de huren vanaf de sociale huurgrens (765 euro per maand) de laatste jaren te hard zijn gestegen. Nu betalen huurders in stedelijke gebieden waar woningnood is, vaak tot wel 1300 euro per maand.

Met de Wet betaalbare huur wil De Jonge de huurprijzen in de vrijehuursector aan banden leggen. De minister gaat met de wet het puntenstelsel waarmee de hoogte van de huur in de sociale sector wordt bepaald, uitbreiden zodat meer woningen daaronder vallen. In volkshuisvestingstermen: Het woningwaarderingsstelsel wordt dwingend gemaakt voor huurwoningen tot en met 186 punten. De daarbij behorende maximale huurprijs bedraagt ruim 1100 euro. De nieuwe regels gaan in bij de afsluiting van een nieuw huurcontract.

Volgens De Jonge doet hij „daarmee recht aan mensen die nu in de knel zitten” en door de hoge huurprijzen geen woning kunnen betalen of een extreem groot deel van hun inkomen kwijt zijn aan woonlasten.

De Tweede Kamer is verdeeld over de plannen. Dat bleek maandag al tijdens een apart wetgevingsoverleg. Woensdag, tijdens een vervolgdebat in de plenaire zaal, spraken de linkse partijen hun steun uit voor de plannen van De Jonge. De ChristenUnie zal ook voor stemmen, maar wil wel dat de regering werk maakt van de verlaging van de overdrachtsbelasting voor huizen van investeerders. Die staat nu op ruim 10 procent. Ook moet in box 3 zo snel mogelijk een heffing komen die is gebaseerd op het werkelijke rendement. De SGP laat de voor- of tegenstem afhangen van het al dan niet aanvaarden van een aantal amendementen. De partij vindt dat het verhuren van woningen door investeerders rendabel moet blijven.

De vier partijen die nu aan de formatietafel zitten, verschillen fundamenteel van mening over de wet. De PVV zal voor stemmen. De partij beloofde in het verkiezingsprogramma dat de huren met 20 procent omlaag moeten. Deze wet is daartoe een eerste aanzet. Ook NSC zal voor stemmen. Volgens de fractie biedt de wet een goede balans tussen de belangen van huurders en verhuurders.

De VVD-fractie is ,,mordicus tegen” en de BBB ook. Deze fracties vrezen dat verhuurders hun woningen massaal zullen verkopen omdat exploitatie niet langer rendabel is. Daardoor zal het aantal huurwoningen dalen, zodat mensen nog langer moeten wachten voor ze een huis kunnen krijgen.

Volgens minister De Jonge valt dat wel mee. Hij wees er woensdag op dat er ook investeerders zijn, waaronder pensioenfondsen, die blijven investeren in de nieuwbouw van middenhuurwoningen. De verwachting is weliswaar dat investeerders huurwoningen in de verkoop gaan doen, maar per saldo zullen er volgens de bewindsman meer huurwoningen bij komen. De bewindsman beloofde de gevolgen van de nieuwe huurwet nauwkeurig te volgen en in te grijpen als zich ongewenste effecten voordoen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer