Kinderen opvoeden is ook jezelf opvoeden
Het kan je zomaar overkomen, een huishouden dat van vluchtigheid en chagrijn aan elkaar hangt. Je wilt wel anders, maar het lukt niet meer. Te druk, te moe, te moedeloos. De opvoedcursus ”Word de ouder die je graag wilt zijn” biedt een helpende hand.
Wie het roer om wil gooien in zijn gezin, moet zich een paar dingen realiseren. Veranderen kost tijd en energie, en een eerlijke blik naar binnen. Hebben jullie de zaken eenmaal beter op de rit, dan levert de nieuwe situatie juist tijd en energie op. Vanaf dat moment moet de focus vooral liggen op volhouden, al is de kans groot dat dat niet eens meer zo voelt. Het is een gewoonte geworden.
Al die zaken realiseren de twee dames achter de cursus, kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve en auteur Elsbeth Teeling, zich heel goed en dat is in de opzet van de modules te merken. Alles is erop gericht om de opvoeding en het huishouden efficiënt te laten verlopen, met een milde blik naar je kinderen en naar jezelf. De ene keer krijg je informatie aangereikt via een luchtige column, dan weer door een diepgravend webinar te volgen, altijd met een denkduw richting het eigen gezin.
Neve en Teeling hebben allebei ruime ervaring in opvoedingsland en steken in de hausse aan podcasts en opvoedsites die je online kunt vinden echt boven het maaiveld uit. Neve is vooral bekend van haar opvoedboeken en de podcast ”Even over mijn kind”, Teeling van de online Club van relaxte moeders en van haar boek ”Mom you can”, over de combinatie werk en moederschap. Een onderscheid dat in de taakverdeling duidelijk tot uitdrukking komt.
De cursus komt vrolijk en vriendelijk over. Toch durven de cursusleiders, zelf ook moeder, zaken wel te benoemen. Zoals in het hoofdstuk over zeuren. Over het gedrag van je kinderen valt genoeg te zeuren, erkennen ze, maar je moet je afvragen of het helpt en of je het wilt. De zeurlijst die aan het begin moet worden ingevuld, is redelijk confronterend, maar als na een dag of wat de lijst opnieuw voorbijkomt, is hij gelukkig een stuk korter.
Minstens zo ongemakkelijk is de constatering dat vrouwen al gauw vinden dat hun echtgenoot te weinig doet, maar tegelijkertijd taken o zo slecht uit handen kunnen geven. Beraad je ook eens eerlijk op je eigen positie, zegt Teeling in een leerzame column. Wees als man en vrouw een team.
Nuttig is ook de nadruk op het maken van vaste basisafspraken, samen met de kinderen. Dat betekent niet dat zij de regie in handen hebben, maar het geeft ze wel het gevoel dat ze ertoe doen. De titel van de uitgebreide webinar in module 10, ”Liefdevol grenzen stellen”, spreekt wat dat betreft voor zich.
De eerste lichting cursisten is begin dit jaar gestart en heeft een jaar de tijd om de cursus in eigen tempo af te ronden. Al raden de makers wel aan om er niet te langzaam, maar zeker ook niet te snel doorheen te gaan. Drie livewebinars waarin je al je vragen kwijt kunt, houden je bij de les. Op 15 mei start een nieuwe ronde.
Is de cursus de investering van 119 euro (met vroegboekkorting) waard? Dat moet je als opvoeder zelf beslissen. Voor dat geld bieden de cursusmakers veel aan. Veel informatie kun je ook gratis op andere plekken vinden, maar dat kost tijd en energie die je wellicht liever aan je gezin besteedt.
De cursus zal vooral vrouwen aanspreken, al doen de makers hun best om beide ouders te betrekken. Zij zullen moeten leren te minderen en zaken bij andere gezinsleden te leggen en dan ook tevreden te zijn met het resultaat.
Eigenlijk betekent het volgen van een opvoedcursus vooral jezelf opvoeden, bedenk ik als ik bij de laatste module ben aanbeland. Het brengt me terug bij de wijze lessen die Ann Voskamp haar lezer bijbrengt in de bestseller ”Duizendmaal dank”. Een dag waarin de klok niet langer de baas is en die je als opvoeder met al je zintuigen beleeft, voelt een stuk lichter en draaglijker aan. Daar vaart ook de rest van het gezin wel bij.
„Over het gedrag van je kinderen valt genoeg te zeuren, maar je moet je afvragen of je dat wilt” - Tischa Neve, kinderpsycholoog en opvoeddeskundige