Nieuwe CU-lijsttrekker wil weer christelijk geluid laten horen in Amsterdamse politiek
Tim Kuijsten heeft als nieuwe lijsttrekker voor de ChristenUnie in Amsterdam een helder doel voor ogen: de in 2022 verloren gemeenteraadszetel terugwinnen en een christelijk geluid laten horen in de Amsterdamse politiek. „De overheid heeft niet door hoe relevant de kerk is.”
Met nog twee jaar te gaan tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen heeft de ChristenUnie Amsterdam woensdag alvast een nieuwe lijsttrekker naar voren geschoven. De 27-jarige Kuijsten, nu woordvoerder voor de Tweede Kamerfractie van zijn partij, heeft er zelf het volste vertrouwen in dat het de ChristenUnie in 2026 zal lukken om weer een zetel te behalen in de gemeenteraad. Hoe? Door de christenen in de stad met de politiek –en met elkaar– te verbinden.
„De vraag die er bij onze partij altijd heeft gelegen, is: hoe kun je christenen verbinden door culturele verschillen heen? Als er ergens kansen liggen, is dat in Amsterdam”, betoogt Kuijsten. „Er zijn veel meer christenen in de stad dan men doorheeft. Een groot deel van hen heeft een multiculturele achtergrond. In die gemeenschap staan mensen vaak verder af van de politiek. Hun moet je dus op een andere manier uitleggen waar we als ChristenUnie voor staan. Daaraan gaan we de komende twee jaar hard werken.”
Kuijsten, zoon van een Liberiaanse vader en een Nederlandse moeder, maakt zelf onderdeel uit van die gemeenschap. „Ik ben een kind van twee culturen, maar van één geloof. Dat ik christen ben, staat in mijn identiteit voorop. Dat geldt voor verreweg de meeste christenen, denk ik. Het is wat ons verbindt.”
De jonge lijsttrekker woont nu nog in Utrecht, maar kerkt in Amsterdam City Church, een multiculturele pinkstergemeente in de stad. „We vormen een hechte gemeenschap die niet alleen op zondag samenkomt, maar die ook doordeweeks allerlei activiteiten organiseert. Bijvoorbeeld straatconcerten waarbij we ook evangeliseren.”
Veel Amsterdammers denken volgens Kuijsten dat kerken leeglopen. Maar hij ziet multiculturele kerken in Amsterdam juist uit hun voegen barsten. „In Amsterdam zijn veel kerken die zo hard groeien dat ze een grotere ruimte nodig hebben. Maar de kerkgebouwen die er zijn, zijn niet beschikbaar of worden te vaak voor grote bedragen verkocht aan commerciële partijen. Je kunt ook een kerk stichten in een schoolgebouw, maar dan moet het bestemmingsplan gewijzigd worden. Dat gebeurt nauwelijks, omdat de overheid niet doorheeft hoe relevant de kerk is.”
Terwijl kerken juist een grote maatschappelijke waarde hebben voor de stad, zegt Kuijsten. „Ze gaan eenzaamheid tegen, doen aan armoedebestrijding en helpen bij integratie. Maar dan hebben ze wel ruimte en zekerheid nodig.”
„Kerken hebben een grote maatschappelijke waarde, maar dan hebben ze wel ruimte en zekerheid nodig” - Tim Kuijsten
Als de ChristenUnie haar zetel in de gemeenteraad terugkrijgt, kan de partij de problemen van de migrantengemeenschap weer op de politieke agenda zetten, denkt Kuijsten. „Ook kunnen we christelijke waarden inbrengen in discussies over bijvoorbeeld prostitutie of drugs. Nu is er wel praktische discussie –wat mag er en waar mag dat wel en niet– maar de ethische discussie wordt niet of nauwelijks gevoerd: willen we dit wel voor de stad? Amsterdam wil de stad zijn van vrijheid. Men kijkt heel erg naar het individuele belang; alles moet kunnen. Maar de samenleving is er ook nog. Ik geloof best dat er studenten zijn die hun drugsgebruik onder controle hebben. Maar er is veel sociale ellende door de gevolgen van verslaving.”
Aan dat liberale geluid, waar de stad volgens Kuijsten „mee worstelt”, wil hij een tegenwicht bieden. „Het is nodig om als christenen weer meer de eenheid te zoeken en voor ons verhaal te gaan staan.”