EU-landen gaan Natuurherstelwet op de valreep torpederen
Een blokkerende minderheid van lidstaten zou maandag in de Raad van Milieuministers de Europese Natuurherstelwet op de valreep alsnog kunnen torpederen. Nu ook Hongarije tegenstemt, lijken de plannen van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans voorlopig van de baan.
Naast Nederland hebben inmiddels ook Italië, Polen, Zweden en sinds donderdagavond ook Hongarije aangegeven tegen de Natuurherstelwet te zullen stemmen. België, Oostenrijk en Finland zijn van plan zich van stemming te onthouden. Met de Hongaren erbij vertegenwoordigen de tegenstemmers samen genoeg EU-inwoners om de plannen tegen te kunnen houden. Een blokkerende minderheid is bereikt als ten minste vier lidstaten, die minimaal 35 procent van de bijna 500 miljoen inwoners van de Europese Unie vertegenwoordigen, tegenstemmen. Eerder leek ook Duitsland te twijfelen over een tegenstem. Maar Berlijn heeft inmiddels gezegd met de wet in te zullen stemmen.
Het demissionaire kabinet van Nederland was aanvankelijk van plan om voor de verordening te stemmen, maar werd begin maart teruggefloten door de Tweede Kamer. In de motie van BBB en NSC valt te lezen dat het dichtbevolkte Nederland nu al niet in staat om aan de normen voor stikstof en waterkwaliteit te voldoen, en daar komen door de Natuurherstelwet nog meer nauwelijks haalbare doelstellingen bij. Dat zou tot een stikstofcrisis 2.0 leiden en het land verder op slot zetten. Demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) zal daarom maandag tegen de Natuurherstelwet stemmen, hoewel ze als lid van de VVD-fractie wel voor de motie van BBB en NSC stemde.
Stemadvies
Eind februari gaf het Europees Parlement al wel groen licht voor de Natuurherstelwet. De al afgezwakte plannen voor natuurherstel konden toen ook rekenen op steun van een deel van de christendemocratische EVP-fractie, hoewel die grootste partij in het parlement vooraf eigen Europarlementariërs het stemadvies had gegeven om tegen de verordening te stemmen. Zo stemde EVP’er Anja Haga, Europarlementariër voor de ChristenUnie, voor de wet, terwijl de vijfkoppige CDA-fractie –ook EVP– op ”nee” drukte.
Deze vrijdag zullen de EU-regeringsleiders op de Europese top in Brussel waarschijnlijk over de plannen verder praten. Finland –geen uitgesproken tegenstander van de wet– is misschien nog te vermurwen om de Natuurherstelwet toch te steunen, zeggen EU-bronnen. Mochten de Finnen toch besluiten met de wet in te stemmen, dan halen de plannen van Timmermans het alsnog niet. Inmiddels twijfelt ook Slowakije aan steun voor de wet.