Politiek

Van der Wal: Nederland in EU tegen natuurwet

Minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) is bereid om tegen de Europese Natuurherstelwet te stemmen en op die manier gehoor te geven aan de wens van een Kamermeerderheid.

Redactie politiek
12 March 2024 11:14Gewijzigd op 12 March 2024 11:21
Een omgevingswaarde die een indicatie geeft van de staat van de natuur heeft inhoudelijk gezien de voorkeur als alternatief voor de kdw, vindt minister Van der Wal. beeld ANP, Sem van der Wal
Een omgevingswaarde die een indicatie geeft van de staat van de natuur heeft inhoudelijk gezien de voorkeur als alternatief voor de kdw, vindt minister Van der Wal. beeld ANP, Sem van der Wal

Helemaal van harte gaat dat echter niet, zo blijkt uit een brief die ze maandag naar de Kamer stuurde.

De herstelwet is een van de pijlers onder de Green Deal van huidig GL-PvdA-leider en oud-Eurocommissaris Frans Timmermans. De lidstaten wordt daarin opgedragen om omwille van de biodiversiteit verplichte herstelwerkzaamheden uit te voeren aan de natuur. Dat zou dan in Nederland ook moeten buiten de al aangewezen Natura2000-gebieden.

Een en ander moet worden uitgewerkt in een nationaal natuurherstelplan dat bindende doelstellingen bevat over de omvang van natuuroppervlaktes waar het herstel zichtbaar moet zijn. In 2030 gaat het dan om 30 procent, in 2040 om 60 en in 2050 om 90 procent.

Voor de herstelde gebieden geldt vervolgens een inspanningsplicht om verslechtering van de natuur te voorkomen. Dat kan rechtszaken van milieuorganisaties uitlokken, waarna de rechter moet bepalen of landen zich wel voldoende inspanningen hebben getroost.

Tijdens de onderhandelingen over de herstelwet kwam Europa Nederland op een paar punten tegemoet. Zo mag schade aan de natuur als gevolg van bouwwerkzaamheden in ons land op een andere plek worden gecompenseerd dan waar deze wordt aangericht.

Ook de regels voor het in standhouden van stedelijk groen zijn afgezwakt. In een maandagavond verstuurde Kamerbrief meldt de minister dat Nederland bij het stemmen een stemverklaring zal afgeven om op die manier erkenning te geven voor de betoonde souplesse.

Twee weken terug droeg de Kamer Van der Wal in een debat ook op om in Europa op zoek te gaan naar een blokkerende minderheid om zo de wet te laten stranden.

Die oproep lijkt Van der Wal grotendeels naast zich neer te leggen. Ze schrijft uiting te zullen geven aan het verzoek op een wijze die recht doet „aan het behoud van de strategische positie van Nederland” en die tegelijkertijd duidelijk maakt welke overwegingen Nederland tot een tegenstem brengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer