Binnenland
Milieuorganisaties: volgende stap is verbod op fossiele reclames

De milieubeweging is blij dat de rechter heeft vastgesteld dat claims die KLM heeft gedaan over duurzaam vliegen misleidend zijn. De volgende stap moet een algeheel reclameverbod voor ‘fossiele’ bedrijven zijn, bepleiten Fossielvrij NL en Reclame Fossielvrij na hun succes in de rechtszaal. Ze krijgen steun van andere milieuorganisaties.

„Fossiele reclames van grote vervuilende bedrijven misleiden consumenten en stoken de klimaatcrisis verder op. Daar zou eens en voor altijd een einde aan moeten komen”, vinden bijvoorbeeld Greenpeace, Milieudefensie en Milieufederatie Noord-Holland. „Dat kan met een nationaal reclameverbod voor fossiele bedrijven, zoals ook de tabaksindustrie uit bushokjes, kranten en tv-reclames wordt geweerd.”

De organisaties noemen het „goed dat de rechtbank de duurzaamheidsclaims van KLM doorprikt”. Volgens hen misbruikte KLM reclame en zogenaamde CO2-compensatie om „zich groener voor te doen, als rookgordijn om te blijven vervuilen”.

Hiske Arts van Fossielvrij NL is blij met het vonnis, maar ze is wel bezorgd dat de luchtvaartindustrie steeds „nieuwe manieren zal vinden om hun gevaarlijke groene sprookjes te blijven vertellen”. Rosanne Rootert van Reclame Fossielvrij vult aan: „Het aanpakken van greenwashing is momenteel een kat-en-muisspel. Als er één misleidende campagne wordt gestopt, duiken er weer tien nieuwe op”, reageert ze op het vonnis van de Amsterdamse rechtbank. „Een volledig verbod op fossiele reclame, zoals voor vliegreizen, is de enige manier om greenwashing door deze bedrijven echt uit te bannen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer