Hooggerechtshof VS laat anti-migratiewet Texas van kracht worden
Het Hooggerechtshof van de VS heeft de staat Texas toestemming gegeven om op basis van eigen wetgeving op te treden tegen de stroom immigranten die er de grens vanuit Mexico oversteken. De Texaanse grens met Mexico is circa 2000 kilometer lang en vormt de helft van de grens tussen de twee landen,
Texas wil dat eigen in plaats van enkel federale agenten de bevoegdheid hebben op te treden tegen mensen die ervan worden verdacht de grens illegaal te zijn overgestoken. De federale regering onder leiding van president Joe Biden verzette zich tegen de Texaanse uitbreiding van de eigen bevoegdheden en stelt dat Texas de grondwet met het eigenzinnige optreden schendt.
Volgens de Republikeinse gouverneur van de staat, Greg Abott, doet Biden niks tegen de illegale immigratie en wordt door de federale autoriteiten het illegaal de grens oversteken nauwelijks strafrechtelijk vervolgd. Hij besloot daarom eind vorig jaar met een wet dat Texas dat zelf gaat doen. Die is juridisch omstreden, maar kan nu toch in werking treden.
Washington heeft de wet als ongrondwettelijk bestreden, maar het Hooggerechtshof gaat daar niet in mee. De wet maakt het mogelijk mensen die schuldig worden bevonden aan het illegaal oversteken van de grens 180 dagen tot 20 jaar gevangenisstraf te geven. De rechter moet hen eerst bevelen naar Mexico terug te gaan en de hoogste straffen zijn voor die weigeren dat te doen.
In december zijn volgens de Amerikaanse grenswacht door patrouilles langs de hele grens bijna een kwart miljoen mensen aangehouden die illegaal de grens zijn overgestoken. Dat was ruim 30 procent meer dan in december een jaar eerder. De meesten komen uit Mexico en Venezuela, respectievelijk ruim 56.000 en bijna 47.000. Voorts waren het vooral veel mensen uit Guatemala, Honduras en Colombia.