Economie
RMU-leden akkoord met nieuwe cao Technische groothandel; deels betaald rouw- en mantelzorgverlof afgesproken

​Veenendaal. De leden van de reformatorische vakorganisatie RMU hebben ingestemd met de nieuwe cao Technische Groothandel. Daarin is naast een loonsverhoging de mogelijkheid afgesproken om gedeeltelijk betaald rouwverlof op te nemen.

Redactie economie
In Nederland bestaat er geen wettelijk vastgelegd rouwverlof. Veel werkgevers bieden nu maatwerk aan ingeval een werknemer een directe naaste verliest. beeld Unsplash
In Nederland bestaat er geen wettelijk vastgelegd rouwverlof. Veel werkgevers bieden nu maatwerk aan ingeval een werknemer een directe naaste verliest. beeld Unsplash

Dat heeft de RMU vrijdag bekendgemaakt. De ruim 40.000 werknemers die bij technische groothandels werken, krijgen een loonsverhoging van 9 procent, zo is afgesproken in de twee jaar lang geldende collectieve arbeidsovereenkomst. Ook ontvangen de werknemers een eenmalig bedrag van 500 euro bruto (voltijd) en deeltijders naar rato.

Verder krijgen werkenden bij technische groothandels de mogelijkheid om in geval van rouw in directe kring 80 procent te gaan werken voor 90 procent van hun loon. Dat wordt overigens ook mogelijk bij mantelzorg.

Deze arbeidsvoorwaarde kennen enkele andere collectieve arbeidsovereenkomsten ook al, maar komt verhoudingsgewijs nog weinig voor. Bart van Dam, onderhandelaar van de cao bij de RMU, laat weten blij te zijn met het onderhandelingsresultaat.

In Nederland bestaat er geen wettelijk vastgelegd rouwverlof. Veel werkgevers bieden nu maatwerk aan ingeval een werknemer een directe naaste verliest. Een mogelijkheid is kort verzuimverlof (WAZO) of bijzonder verlof aan te vragen.

Pensioen

Een andere afspraak binnen de cao betreft de Pensioen in Zicht-regeling. Werknemers die hun pensioenleeftijd naderen, kunnen als ze dat willen minder gaan werken (80 procent van hun werkweek) tegen 90 procent loon.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer