Groningse wiettelers verheugd over doorgaan wietproef
De Groningse wietteler Q-Farms is blij dat de proef met het legaliseren van wiet kan doorgaan. De Tweede Kamer stemde dinsdagmiddag over een motie van de PVV, die wilde dat de proef gepauzeerd zou worden tot een nieuw kabinet is aangetreden. De motie haalde het niet. De gemeenten Breda en Tilburg waren in december al begonnen, acht andere gemeenten moeten nog van start gaan.
Q-Farms is een van de tien wiettelers die meedoen aan de landelijke proef. Algemeen directeur Claas van Os is blij dat een meerderheid van de Tweede Kamer voor het door laten gaan heeft gestemd. „Zoals we uiteindelijk al jaren aan het knokken zijn en zoals ook de Nederlandse bevolking vindt dat er gereguleerd moet worden. Een van de belangrijkste punten van de proef is de normalisering van de cannabismarkt. De proef is een van de manieren waarop je dat kunt doen, er zijn geen alternatieven.”
Een andere stemming, over het uitbreiden van de proef naar Amsterdam-Oost, heeft het niet gehaald. Maar volgens Van Os is er „uiteindelijk” niets veranderd aan de vorm van de proef. „Het is altijd aan de keten en lokale overheden geweest om dit samen tot een succes te maken. We moeten als keten bewijzen dat legalisering bijdraagt aan veiligheid en het normaliseren van de markt.”
Volgens Van Os is de gemiddelde teler aan de opstartfase zo’n 30 miljoen euro kwijt. Q-Farms hoorde in 2021 dat het bedrijf mee mocht doen aan de proef. Uitstel van de proef had de wietteler zo’n half tot een miljoen euro schade per maand gekost, aldus Van Os. Q-Farms is op dit moment bezig met de bouw van een teeltlocatie in het Groningse Veendam.
De Groningse teler Holigram noemt het „prima” dat de proef niet is uitgesteld. „Dat zou onbehoorlijk bestuur zijn geweest”, zegt teler Jetze de Raad. Holigram bouwt een productielocatie in het dorp Nieuw-Beerta in de gemeente Oldambt. „Voor telers zou uitstel catastrofaal geweest zijn, want we steken enorm onze nek uit met het bouwen van professionele faciliteiten met kundige mensen.” Ook zou het veel geld hebben gekost. De Raad mikt op zo’n 45 fulltimebanen op de locatie, die zo’n 23 miljoen euro kost.