Apple krijgt EU-boete van 1,8 miljard om benadelen muziekstreamers
De Europese Unie legt Apple een boete op van ruim 1,8 miljard euro. Het Amerikaanse techbedrijf hindert muziekstreamingsdiensten als Spotify om goedkopere abonnementen aan te bieden buiten Apple om. Daarmee misbruikt het bedrijf de macht die het heeft met zijn appwinkel voor iPhones en iPads, oordeelt de Europese Commissie.
Als Apple-gebruikers een abonnement nemen bij een muziekstreamingsdienst, betalen zij Apple een commissie van tot 30 procent. Diensten als Spotify proberen klanten daarom te wijzen op goedkopere abonnementen buiten Apple om, maar Apple blokkeert dat al „bijna tien jaar”. Daarmee overtreedt Apple volgens de commissie Europese regels die de vrije concurrentie moeten waarborgen. De beperkingen moeten „onmiddellijk” worden geschrapt.
Streamingsdiensten, maar vooral gebruikers, zijn de dupe, zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Margrethe Vestager. Apple heeft met zijn App Store een monopolie en misbruikt die macht. Klanten hebben volgens Vestager meer betaald dan nodig, omdat voor hen werd achtergehouden dat er goedkoper alternatieven waren.
De forse boete is de eerste die de EU Apple oplegt voor het schenden van concurrentieregels. Brussel is al langer verwikkeld in een gevecht met vooral de grote Amerikaanse internetbedrijven over hun omgang met die regels.
De sanctie voor Apple is zo ontworpen dat die de leiding van het bedrijf tot inkeer moet brengen. Een standaardboete zou voor het machtige Apple neerkomen op het krijgen van „een parkeerbon”, zegt Vestager. De commissie heeft die opgehoogd om de straf „afschrikwekkend” te maken.
De Eurocommissaris wijst er ook op dat de gevolgen van Apples praktijken verder strekken dan alleen de geïnde bijdragen. Zo is bijvoorbeeld Spotify de App Store gaan mijden.
De hoogte van de boete drukt volgens de commissie de ernst en lange duur van het vergrijp uit. Maar dat Apple haar tijdens haar onderzoek onjuiste informatie verstrekte, weegt ook mee.
Apple zegt de boete aan te vechten. De commissie heeft volgens het bedrijf niet aangetoond dat consumenten schade hebben geleden. De ironie wil volgens Apple dat nu juist Spotify, de lachende derde, veel te machtig wordt.
Als Apple inderdaad naar de Europese rechter stapt, kan het jaren duren voor die de zaak beslecht. De kwestie speelt sinds 2020, nadat Spotify zijn beklag had gedaan in Brussel.