Buitenland
Transnistrië vraagt bescherming Moskou

In de van Moldavië afgescheiden regio Transnistrië hebben pro-Russische leden van een congres van volksvertegenwoordigers in een resolutie Rusland woensdag om bescherming gevraagd.

Redactie buitenland

Volgens de resolutie, die door dit congres is aangenomen in de hoofdstad Tiraspol, is de situatie door een economische blokkade van Moldavië kritiek geworden. „Het Russische parlement moet snel maatregelen nemen om Transnistrië te beschermen”, aldus de meerderheid van de congresleden. Zij zeggen dat Moldavië de druk steeds verder opvoert.

Het is niet duidelijk of de resolutie aandringt op erkenning van de regio als Russisch grondgebied. Het Kremlin heeft gezegd dat „de veiligheid van de burgers van Transnistrië een prioriteit is” voor Rusland.

Vicepremier Oleg Serebrian van Moldavië zegt op Telegram dat de regering de „propagandaverklaringen” uit Tiraspol verwerpt. Volgens hem profiteert ook de regio Transnistrië „van het beleid van vrede, veiligheid en economische integratie met de Europese Unie, dat gunstig is voor alle inwoners”.

De NAVO steunt Moldavië waar Transnistrië formeel deel van uitmaakt. De regio bestaat uit een strook van rond 20 kilometer breed en 200 kilometer lang langs de oostelijke oever van de rivier Dnjestr die in Moldavië ook Nistru heet. Transnistrië was onderdeel van de Sovjetrepubliek Moldavië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer