Buitenland
Gerechtshof in Noord-Ierland torpedeert omstreden amnestiewet

Een gerechtshof in Belfast heeft een streep gehaald door delen van wetgeving die voorziet in amnestie voor betrokkenen bij de decennia van sektarisch geweld in Noord-Ierland. De High Court concludeerde volgens Britse media dat de regeling strijdig is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

ANP

De wetgeving maakt het mogelijk mensen onschendbaarheid te verlenen voor misdrijven die zijn gepleegd tijdens ‘The Troubles’. Betrokkenen komen daarvoor in aanmerking als ze informatie verstrekken over incidenten die plaatsvonden tijdens die bloedige periode. Er vielen toen duizenden doden door sektarisch geweld tussen Ierse nationalisten en pro-Britse loyalisten. The Troubles eindigden met de ondertekening van het Goedevrijdagakkoord in 1998.

De amnestieregeling wordt als omstreden beschouwd. Buurland Ierland kondigde vorig jaar al aan naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen. De zaak in Belfast werd aangespannen door nabestaanden van mensen die zijn gedood tijdens het conflict. De rechter in Belfast oordeelde dat „er geen bewijs is dat het verlenen van onschendbaarheid via deze wet op enige wijze bijdraagt aan verzoening”. Er zouden zelfs aanwijzingen zijn dat het tegenovergestelde het geval is.

Advocaten voorspellen volgens Sky News dat het juridische gesteggel over de wet nog jaren kan duren. De zaak kan uiteindelijk voor het hooggerechtshof belanden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer