Met bevroren krokodil in Limburgse lift
Damian Besselsen (27) rijdt ’s winters de hele week voor King Fish Selection. ’s Zomers stuurt hij twee dagen voor de firma uit Nijkerk en werkt hij drie dagen bij Zeumeren Watersport. Deze aflevering: lossen bij een Chinees restaurant.
Damian stuurt zijn blauwe DAF XF 105 460 met bijna een miljoen kilometer op de teller de Kesselskade op in Maastricht. Daar is het spitsuur, met meerdere lossende vrachtwagenchauffeurs.
De Kesselskade ademt de geschiedenis van de Limburgse stad. Aan de historische kade bevinden zich zeventien rijksmonumenten, veelal eeuwenoude woonhuizen, maar ook de Augustijnenkerk, het barokke kerkgebouw langs de rivier de Maas. Het is druk met sjokkende toeristen, haastige fietsers en automobilisten.
Tijd voor sightseeing hebben wij niet. Damian vindt een gaatje om zijn truck achteruit te parkeren aan de kant van de straat. Meteen stapt een vrouwelijke boa op hem af. Ze sommeert hem tempo te maken met lossen. Dat mag hier namelijk tussen zeven en elf in de ochtend. Damian kijkt op de klok: halfelf.
Collega Fons Molen uit Valkenburg groet ons. Fons komt als ‘sjouwfeur’ helpen lossen. Damian en Fons klimmen de laadbak in met een pakbon in de hand. Ze stapelen dozen diepvriesgarnalen, kikkerpoten en krokodil op hun steekwagens. Ze lopen het Chinese restaurant binnen.
We hebben pech: een andere chauffeur is net met de lift omhoog. Tien minuten later zijn Damian en Fons aan de beurt. We staan opgevouwen in de krappe lift die ons naar de vierde verdieping brengt. Het duo stapelt de dozen in de diepvries. „Wij leveren alles wat je bij de Chinees kunt eten”, zegt Damian. „Van ijs, oriëntaalse sauzen tot smaakversterkers.”
Sjaak van de Groep rijdt mee met diverse vrachtwagenchauffeurs.