Buitenland
VS informeren bondgenoten over Russisch ruimtewapen

De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben Europese bondgenoten bijgepraat over mogelijke Russische plannen om een nucleair wapen in een baan om de aarde te brengen, bericht The New York Times. Er zou rekening mee worden gehouden dat zo’n antisatellietsysteem dit jaar nog naar de ruimte wordt gestuurd, maar ook met de mogelijkheid dat Rusland met alleen een nepwapen voor onrust wil zorgen.

In Amerikaanse media doken deze maand plots berichten op over zo’n Russisch ruimtewapen. Het zou gaan om een kernwapen dat in een baan om de aarde kan worden gebracht. Daar kan het dan grote aantallen satellieten uitschakelen. Inlichtingendiensten zijn volgens de krant nog erg verdeeld over wat Rusland precies van plan is. Moskou zou ook kunnen beargumenteren dat alleen de dreiging van zo’n wapen al een nuttige vorm van afschrikking is, kregen bondgenoten te horen.

Ondanks die onduidelijkheid nemen de VS het risico wel serieus. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken waarschuwde India en China dat hun satellieten ook gevaar lopen bij zo’n nucleaire explosie in de ruimte. Hij zou de landen volgens de NYT hebben opgeroepen om hun invloed aan te wenden om te zorgen dat Rusland afziet van het gebruik van zo’n wapen.

In Rusland wordt de discussie juist omschreven als een Amerikaanse poging tot misleiding. Die zou bedoeld zijn om Amerikaanse politici onder druk te zetten om militaire steun voor Oekraïne goed te keuren. President Vladimir Poetin houdt vol dat zijn land tegen de inzet van kernwapens in de ruimte is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer