Politiek
De politieke week: Terug bij af

Formeel is Kim Putters aangesteld als informateur. Zijn taakopdracht heeft echter veel weg van die van een verkenner. Welke meerderheid ziet Putters die straks de verantwoordelijkheid moet nemen om het land te regeren?

NSC-leider Omtzigt bedankt informateur Plasterk voor zijn inspanningen. beeld ANP, Sem van der Wal
NSC-leider Omtzigt bedankt informateur Plasterk voor zijn inspanningen. beeld ANP, Sem van der Wal

Een gewoon meerderheidskabinet zit er, zeker na het weglopen van Omtzigt, niet meer in. Daarom buigt Putters zich allereerst over de vraag welke regeervorm in de ontstane situatie een oplossing kan bieden. Ook niet onbelangrijk: hebben alle partijleiders wel hetzelfde idee bij zo’n alternatief kabinet? De term extraparlementair wordt vooralsnog als „mistig” ervaren.

De deze week afgesloten informatieronde heeft in ieder geval een spijtig bijproduct opgeleverd. De verhoudingen tussen hoofdrolspelers ogen broos en verzuurd. Plasterk onthulde op de valreep dat hij Omtzigt zijn dienstauto had geleend voor een ritje met een dubieus doel. Van der Plas (BBB) hield een betoog tijdens het formatiedebat dat bij de oppositie de vraag opriep: „Denkt u dat dit helpt om tot een nieuw kabinet te komen?” Omtzigt klaagde over het lekken naar de pers en berichten op X. Enzovoorts.

Er staat niets over in de taakopdracht van Putters, maar ook hierover zou nader doorgesproken moeten worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer