De stikstofproblematiek kan relatief eenvoudig worden opgelost, maar daar is wel politieke wil en moed voor nodig. Dat zegt boerenorganisatie Agractie na een gesprek met demissionair stikstofminister Van der Wal.
Acht organisaties, waaronder Agractie, bespraken donderdag het eindadvies van de Werkgroep kdw-alternatieven met Van der Wal. De organisaties zochten een alternatief voor de door boeren gehekelde kritische depositie waarde (KDW) in de Wet Stikstof en Natuur (WSN). De KDW is de modelmatig berekende stikstofneerslag die een kwetsbaar natuurgebied nog kan verdragen.
De werkgroep adviseert de nieuwe regering om het bereiken van de natuurdoelen via de kdw los te laten en rechtstreeks te gaan sturen op de staat van instandhouding (svi). Dat betekent dat er voor elk Natura 2000-gebied realistische beheerplannen met natuurherstel- en bronmaatregelen moeten komen. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de sociaaleconomische impact van die maatregelen. Alle relevante partijen moeten daarbij betrokken worden, vindt Agractie.
Op deze manier komt „er doelgericht beleid dat gericht is op de werkelijke staat van de natuur in plaats van op de factor stikstof alleen”, zegt Agractie. De stikstofproblematiek kan volgens de boerenorganisatie relatief eenvoudig worden opgelost, maar daar moeten de WSN en de Omgevingswet voor gewijzigd worden. „Daar is politieke wil en politieke moed voor nodig. Zonder wetswijzigingen zakken we steeds verder in het stikstofmoeras”, aldus Agractie.
Het nieuwe kabinet moet volgens Agractie ook aan de slag met zogeheten significantiezones. „Diverse onderzoeken wijzen uit dat meer dan 90 procent van de stikstofemissie van een bron de lucht in gaat en dat minder dan 10 procent van de emissie gedeponeerd wordt binnen slechts een paar 100 meter van een bron.” Buiten deze significantiezones is volgens Agractie bij vergunningverlening geen passende beoordeling meer nodig wat betreft de uitstoot van stikstof. „Met deze stap kan het overgrote deel van de PAS-melders en interimmers worden gelegaliseerd.”
Het ministerie van Landbouw en Natuur (LNV) meldde vrijdag dat het pas met een reactie komt als het eindverslag van de werkgroep naar de Tweede Kamer is gestuurd.
De Werkgroep kdw-alternatieven startte begin 2023. Land- en tuinbouworganisatie LTO deed niet mee omdat ze het niet eens waren met de vraagstelling en de samenstelling van de werkgroep. Tussentijds is ook de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) afgehaakt.