PolitiekKabinetsformatie
Informateur Putters spreekt als eerste met kenners staatsrecht

Informateur Kim Putters gaat zich voor zijn opdracht breed oriënteren. Vrijdag sprak hij met minister van Staat Herman Tjeenk Willink en met Thom de Graaf, vicepresident van de Raad van State.

Informateur Kim Putters (links) ontving donderdag zijn voorganger, Ronald Plasterk. beeld ANP Robin van Lonkhuijsen.
Informateur Kim Putters (links) ontving donderdag zijn voorganger, Ronald Plasterk. beeld ANP Robin van Lonkhuijsen.

Putters wilde graag weten wat deze kenners van het staatsrecht verstaan onder alternatieven voor een meerderheidskabinet, zo verklaarde hij donderdag tijdens een persconferentie bij de start van zijn werkzaamheden. Woensdag vroeg de Tweede Kamer Putters, in het dagelijks leven voorzitter van de Sociaal Economische Raad, of hij een nieuwe informatieronde wil leiden.

Belangrijk doel van de nieuwe ronde is om te onderzoeken of er alternatieve vormen van samenwerking tussen fracties gevormd kunnen worden, zoals een extraparlementair of een minderheidskabinet. Putters concludeerde dat er veel gesproken wordt over deze alternatieve vormen, maar dat niet altijd duidelijk is wat partijen daaronder verstaan. Iedereen lijkt daar zijn eigen invulling aan te geven: „We weten niet wat er precies mee wordt bedoeld.” Putters gaat eerst op zoek naar een duidelijker definitie. Daarom sprak hij vrijdag met Tjeenk Willink en De Graaf. Zij zijn beiden kenners van het staatsrecht.

Putters vindt het belangrijk de komende weken alle partijleiders te spreken om te horen in welke vorm een nieuw kabinet kan worden geformeerd dat recht doet aan de verkiezingsuitslag van 22 november. Dat wordt volgens de informateur wel een lastige klus, „gegeven het ingewikkelde politieke landschap”. Putters heeft vier weken de tijd voor deze „tussenfase”, maar „wat sneller kan, zal ik sneller doen”.

PVV-leider Geert Wilders droeg Putters deze week voor als nieuwe informateur. Putters’ benoeming kreeg brede steun. Zijn opdracht is om met alle fractievoorzitters om tafel te gaan, maar lang niet alle partijen zien dat zitten. GroenLinks-PvdA, D66, CDA, PvdD, Volt, DENK en ChristenUnie hadden liever gezien dat Putters zich alleen richt op de vier partijen die de afgelopen maanden onderhandelden: PVV, VVD, NSC en BBB.

DENK

DENK heeft donderdag aan Putters laten weten dat hij niet wil meepraten in de nieuwe gespreksronde in de kabinetsformatie. DENK liet ook de gesprekken met de vorige informateur, Plasterk, aan zich voorbijgaan, omdat die door de Tweede Kamer was aangesteld op voordracht van PVV-leider Wilders. Voor Putters geldt hetzelfde. „Elk proces waarin Wilders met zijn ongrondwettelijke standpunten het initiatief heeft, zullen wij in het kader van de bescherming van de rechtsstaat boycotten”, aldus DENK-fractieleider Van Baarle.

NSC-voorman Omtzigt praat vrijdagavond voor het eerst met ‘zijn’ leden over de geklapte formatie. Dat gebeurt tijdens een besloten bijeenkomst in Zwolle.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer