Economie
Aspergeteler vreest voor toekomst als arbeidsmigranten wegblijven

Het aantrekken van arbeidsmigranten voor de aspergeteelt wordt „jaar op jaar moeilijker”. Dat zegt teler Ron Martens uit het Limburgse Tienray, die in het aspergeseizoen ongeveer 150 arbeidsmigranten uit onder meer Polen en Roemenië in dienst heeft. „Het vinden van personeel is voor ons de grootste uitdaging. We vrezen voor de toekomst.”

ANP

Uit onderzoek van Intelligence Group komt naar voren dat Nederland snel minder aantrekkelijk wordt voor kennis- en arbeidsmigranten uit Europa. Dat heeft onder meer te maken met de politiek, huizenmarkt en malafide uitzenders.

Martens loopt hier ook tegenaan bij het aantrekken van personeel, vertelt hij. „We zoeken daarom steeds meer naar automatisering, maar deze mensen blijven hard nodig in de toekomst. Nederlanders willen dit werk helaas niet doen, terwijl er goed te verdienen valt.”

Om te zorgen dat werknemers van buiten Nederland blijven probeert Martens het werk binnen zijn bedrijf aantrekkelijk te maken. „Als ze goed presteren krijgen ze bijvoorbeeld extra goed betaald, en we zorgen voor goede huisvesting en voorzieningen.” Wat het op lange termijn voor de aspergeteelt betekent als het ondernemingsklimaat verslechtert, weet hij niet. „We kunnen personeel nog meer gaan betalen, maar krijgen we dan nog wel genoeg voor ons product?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer