Buitenland
Khan wint vanuit cel verkiezingen Pakistan

Onafhankelijke kandidaten van de PTI, de partij van de Pakistaanse oud-premier Imran Khan, hebben de verkiezingen in Pakistan gewonnen. Ze behaalden gezamenlijk bijna 100 zetels. De partij PML-N van Nawaz Sharif, een andere oud-premier, blijft met 75 zetels ver achter.

De Pakistan Muslim League van Nawaz Sharif (posters) is de grootste partij geworden bij de Pakistaanse verkiezingen. De onafhankelijke kandidaten van PTI, de partij van de Pakistaanse oud-premier Imran Khan, behaalden echter de meeste zetels. beeld AFP, Aamir Qureshi
De Pakistan Muslim League van Nawaz Sharif (posters) is de grootste partij geworden bij de Pakistaanse verkiezingen. De onafhankelijke kandidaten van PTI, de partij van de Pakistaanse oud-premier Imran Khan, behaalden echter de meeste zetels. beeld AFP, Aamir Qureshi

Feest wordt er nog niet gevierd. Khans PTI claimt dat de partij zeker achttien zetels zijn afgenomen door uitslagvervalsing. Bij kieskantoren in de verschillende kiesdistricten hielden partijleden en aanhangers zondag protesten. Ze werden daarbij gesteund door leden en aanhangers van kleinere partijen.

De PTI volgt nog steeds de instructies van Khan, zo bevestigde Gohar Ali Khan, die als partijleider functioneert vanwege de politieke diskwalificatie van Khan, aan de krant Dawn. De oud-premier zit weliswaar in de gevangenis maar verscheen vrijdagnacht in een met kunstmatige intelligentie gemaakte videoboodschap, waarin hij opriep tot protesten.

De PML-N van Sharif zoekt verhit naar coalitiepartners. Sharif claimde vrijdagavond al winst, als grootste partij, maar tot nu toe wil geen andere partij met hem in zee. Voor een meerderheid zijn 169 zetels nodig, maar geen enkele partij heeft die.

Lucratieve posities

Alle ogen zijn nu gericht op de onafhankelijke kandidaten. Zij konden niet meedoen als PTI-lid; de partij kreeg geen partijsymbool omdat interne verkiezingen niet correct zouden zijn verlopen. Eenmaal gekozen, mogen de onafhankelijke kandidaten zich alsnog bij een partij aansluiten. Dat moeten ze uiterlijk drie dagen na verkiezingswinst besluiten – voor de meesten is dat maandag.

Theoretisch zouden ze zich allemaal bij een al bestaande partij kunnen aansluiten. Ook partijen die geen zetels hebben maar op papier wel bestaan, lenen zich daarvoor. Ze zouden gezamenlijk een parlementaire groep kunnen vormen, en met andere partijen een coalitie.

Khan heeft in zijn video een coalitie van PTI-kandidaten met de PML-N al uitgesloten. Ook wil hij niet samenwerken met de tweede grootste partij, de PPP van Bilawal Bhutto. Hij stuurt daarmee aan op een sterke oppositie onder leiding van een van zijn kandidaten.

Achter de schermen zullen andere partijen de onafhankelijke kandidaten proberen over te halen om zich bij hen aan te sluiten met beloftes van lucratieve posities op ministeries of in commissies. Het is de vraag in hoeverre dit gaat lukken en hoeveel van hen trouw blijven aan Khan.

Lachende derde

Mogelijk wordt de 35-jarige Bhutto de lachende derde. Geen enkele partij of groep kan de regering vormen zonder PPP en hij kan daarmee ook het premierschap opeisen.

Veel Pakistanen verwachten dat Sharifs PML-N hoe dan ook de coalitieleider gaat worden, want Sharif wordt gezien als de favoriet van het Pakistaanse leger, dat achter de schermen veel macht uitoefent. De generaals zouden een vinger in de pap hebben bij de coalitievorming.

Er zijn zorgen over hoe Khan-aanhangers zullen reageren op een door Sharifs partij geleide coalitie. Het idee dat hun stemmen zijn gestolen wordt breed gedeeld en als Khan hen daartoe oproept, zullen waarschijnlijk velen de straat opgaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer