Binnenland
NVWA doet onderzoek naar breekbare bakfietsen van Babboe

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet onderzoek naar bakfietsen van de Nederlandse fabrikant Babboe, bevestigt een woordvoerder berichtgeving door RTL Nieuws. Volgens RTL Nieuws breken die „met grote regelmaat” en levert dat risico’s op voor „vaders, moeders en kinderen in de bak”.

Een zegsman van de NVWA laat weten op de hoogte te zijn van de situatie. „De NVWA doet onderzoek naar deze kwestie. Gezien de omvang, ernst en mogelijke implicaties vraagt dit om zorgvuldigheid”, zegt hij.

Oud-medewerkers van Babboe hebben tegen RTL Nieuws gezegd dat ze vrezen voor ongelukken. De onderzoeksredactie van het nieuwsprogramma sprak met een tiental ouders met een bakfiets waarvan het frame brak, terwijl ze er alleen of met hun kinderen op reden.

De bronnen van RTL Nieuws vinden dat het bakfietsbedrijf zich niet voldoende inzet om het probleem op te lossen. Er zouden „genoeg” mails binnengekomen zijn van klanten waarin staat dat er een ongeluk is geweest. Een andere bron zegt verbaasd te zijn dat er nog geen doden zijn gevallen.

Babboe zegt zich niet te herkennen in het artikel van RTL Nieuws en weerspreekt dat bakfietsen van het merk relatief vaak breken. Een eigenaar van een bakfiets die brak en in het RTL-artikel voorkomt, zou op een tweedehands exemplaar hebben gereden dat onder een terugroepactie uit 2019 viel. Babboe zegt zelf veel aandacht te hebben gevraagd voor die in 2021 afgesloten terugroepactie.

Het fietsmerk, onderdeel van het concern Accell, blijft zijn fietsen als vanouds verkopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer