Economie

Boeren belagen EU-top in Brussel

Boeren grijpen de Europese top van donderdag aan om in Brussel massaal te protesteren tegen het EU-landbouwbeleid. De Europese Commissie wil sommige regels versoepelen.

Redactie economie
1 February 2024 11:09Gewijzigd op 1 February 2024 11:20
Boeren stonden donderdagochtend met hun trekkers voor het Europees Parlement in Brussel.  beeld EPA, Olivier Hoslet
Boeren stonden donderdagochtend met hun trekkers voor het Europees Parlement in Brussel.  beeld EPA, Olivier Hoslet

Rond half acht waren volgens de politie al zo’n duizend trekkers de Belgische hoofdstad binnengereden. De boeren willen druk zetten op de Europese leiders. De top gaat formeel niet over landbouwbeleid, maar over Europese steun aan Oekraïne in de oorlog met Rusland. Toch raken afspraken met Oekraïne ook de landbouw. Het land mag onder gunstige voorwaarden producten op de Europese markt brengen.

Boeren in verschillende Europese landen demonstreren al wekenlang tegen het landbouwbeleid in de EU. De Europese Commissie kwam hen woensdag enigszins tegemoet. De verplichting om 4 procent van de landbouwgrond braak te laten liggen, die dit jaar in zou gaan, wordt met een jaar uitgesteld.

Oekraïne mag nog minstens een jaar langer zonder invoerheffingen naar de Europese Unie exporteren, als het aan de commissie ligt. Voor pluimvee, eieren en suiker moet zo’n heffing wel worden betaald, als Oekraïne meer exporteert dan afgelopen jaren, stelt de commissie voor. Daarnaast zouden er „snelle corrigerende maatregelen” genomen kunnen worden als een lidstaat door Oekraïense export in de problemen raakt.

De soepele handelsregels voor Oekraïne gelden sinds de Russische invasie, bijna twee jaar geleden. Maar met name aangrenzende EU-lidstaten klagen dat hun boeren niet kunnen opboksen tegen het goedkope graan en andere producten die hun markt overspoelen.

De Franse president Emmanuel Macron en de christendemocratische partijgenoten van Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen in het Europees Parlement dringen de laatste dagen aan op het inperken van de import uit Oekraïne.

Franse en Belgische boeren blokkeren grote wegen uit protest tegen te strenge milieuregels en het afschaffen van subsidies. Ook in Duitsland, Italië en Griekenland zijn boerenprotesten aan de gang, meestal om vergelijkbare redenen. De Franse politie heeft woensdag tientallen boeren aangehouden die waren binnengedrongen in de belangrijkste groothandelsmarkt voor verse producten van de regio Parijs, in Rungis ten zuiden van de stad.

Spaanse boerenbonden hebben woensdag aangekondigd ook acties te beginnen tegen „de moeilijke omstandigheden en een verstikkende bureaucratie”. Goedkope landbouwproducten van buiten de EU voldoen niet aan de Europese milieu-eisen en zorgen zo voor oneerlijke concurrentie, aldus de Spaanse bonden.

In Zwolle hielden woensdagavond zo’n 180 boeren met trekkers een protestactie bij het provinciehuis. Zorgen die ze hebben over hun branche overhandigden ze aan gedeputeerde Maurits von Martels (BBB). Die beloofde hun boodschap over te brengen aan de politiek. Von Martels zei na afloop dat hij begrip heeft voor de standpunten van de boeren. „Ik zie dat de regelgeving in Nederland en Europa te ver is doorgevoerd. Ze voelen zich geen ondernemer meer maar een parkbeheerder. Dan krijg je het gevoel dat je niet meer boer kunt blijven. Een uitrookbeleid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Boerenprotesten

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer