Buitenlandonderwijs

Ondanks „vijandig klimaat” willen Zweden meer christelijk onderwijs

Hoewel het politieke klimaat niet altijd gunstig is voor christelijke scholen, groeit de behoefte aan confessioneel onderwijs in Europa.

31 January 2024 16:34
Christelijke scholen in Europa hebben te kampen met een tekort aan geld en kunnen moeilijk geschikte leerkrachten vinden. beeld iStock
Christelijke scholen in Europa hebben te kampen met een tekort aan geld en kunnen moeilijk geschikte leerkrachten vinden. beeld iStock

Het is voor het eerst in jaren dat het aantal christelijke scholen in Europa toeneemt. Dat benadrukt Pieter Moens, bestuurder van de Vereniging voor Gereformeerde Scholen (VGS) op het Brussels Beraad, een conferentie waar christelijke schoolleiders uit dertien EU-lidstaten elkaar deze week hebben ontmoet. Voor het eerst in de tien jaar waarin het Brussels Beraad is georganiseerd, groeit het aantal scholen. Dit jaar blijkt dat er plannen zijn voor het oprichten van nieuwe scholen in onder andere Zweden en Spanje.

Vooral in Zweden is dat opmerkelijk, omdat het politieke klimaat daar vijandig staat tegenover confessionele scholen, zegt een deelnemer tijdens de bijeenkomst. De overheid staat geen religieuze elementen toe in het onderwijs. Als een school een christelijke bijeenkomst wil organiseren, mag deze activiteit niet verplicht zijn voor leerlingen. De school moet dan een alternatief verzorgen voor wie niet aanwezig wil zijn.

Tegelijkertijd lijkt er behoefte te zijn aan christelijk onderwijs in Zweden. Ondanks de „agressieve secularisatie” in het land hebben twee potentiële scholen onlangs een aanvraag ingediend om goedgekeurd te worden als onderwijsinstelling.

Visie

Ook in Spanje groeit het aantal christelijke scholen. In de komende jaren zijn twee tot drie nieuwe scholen van plan om hun deuren te openen. Christenen in Spanje ervaren Gods hulp bij deze inspanningen, zeggen deelnemers bij het Brussels Beraad. „In november ontmoetten we enkele nonnen van een klooster. Ze vertelden dat ze een groot leegstaand gebouw hadden en vroegen of wij er een school in konden onderbrengen.”

Dit is nog maar het begin, verzekert een Spaanse deelnemer. „Onze visie is om twintig nieuwe christelijke scholen te starten.”

Christelijke scholen in andere landen hebben ook de wens om hun onderwijs uit te breiden, omdat ze ervaren dat steeds meer studenten zich bij hen willen inschrijven.

In Zwitserland is het aantal christelijke scholen in jaren niet gegroeid. Momenteel zijn er ongeveer twintig evangelische scholen in het land. De omstandigheden zijn niet gunstig voor deze scholen, want ze worstelen met het vinden van voldoende financiële middelen, leraren en huisvesting. Toch heeft het Initiative für Christliche Bildung (Initiatief voor Christelijk Onderwijs) voor het eerst in jaren twee groepen ontvangen die nieuwe scholen willen starten. „Na jaren van stilte groeit de vraag naar christelijk onderwijs”, aldus de vertegenwoordiger uit Zwitserland.

In Albanië is christelijk onderwijs vrij nieuw. Toch moest de enige christelijke scholengroep in het land vorig jaar tachtig studenten afwijzen, vanwege een gebrek aan capaciteit. Christenen ervaren dat God werkt in Albanië en vinden het daarom tijd om het schoolsysteem uit te breiden. In de praktijk is dit echter niet eenvoudig, zegt een schoolleidster uit het land. Omdat de Albanese overheid de scholen geen steun biedt –ook al mogen christelijke scholen activiteiten organiseren zonder dat daar beperkingen aan verbonden zijn– worstelen christelijke scholen met geldproblemen. „We hebben het land, de structuur en het ontwerp om een nieuwe school te beginnen, maar het ontbreekt ons aan geld”, vertelt de schoolleidster.

Ook in België zijn er meer dan genoeg leerlingen om de christelijke scholen te vullen, zegt een deelnemer uit dat land op het Brussels Beraad. De scholen worstelen echter met het vinden van voldoende „leerkrachten die de visie van de school delen”.

Gender

Volgens diverse deelnemers komt de vraag naar christelijk onderwijs als reactie op de politieke ontwikkeling in heel Europa die openbare scholen dwingt om les te geven over gender en seksualiteit. Bezorgde ouders zoeken naar scholen die deze onderwerpen niet in hun lesprogramma opnemen.

In sommige landen bestaan geen gevestigde christelijke scholen. Toch betekent dit niet dat leerlingen geen christelijk onderwijs krijgen. Sommige organisaties in Europa, onder meer in Tsjechië, rusten christelijke leraren die op openbare scholen werken toe. Een deelnemer van het Brussels Beraad: „We moedigen christelijke opvoeders in seculiere scholen aan om het licht van Jezus te laten schijnen in deze donkere tijd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer