Economie

Groei biologische landbouw blijft achter bij ambitie

Biologisch is in, zo lijkt het. Consumenten geven er meer geld aan uit; boeren schakelen om. Toch blijft de groei flink achter bij de ambitie van het kabinet.

17 January 2024 10:32
Vestiging van de biologische supermarktketen Ekoplaza. beeld ANP, Ramon van Flymen
Vestiging van de biologische supermarktketen Ekoplaza. beeld ANP, Ramon van Flymen

Uit cijfers van statistiekbureau CBS bleek woensdag dat de oppervlakte biologische landbouwgrond vorig jaar met 6600 hectare (9000 voetbalvelden) is toegenomen. In totaal is de biologische sector nu goed voor 81.900 hectare, ofwel 4,5 procent van het totale areaal landbouwgrond in Nederland.

Volgens een actieplan dat Adema eind 2022 lanceerde, moet dat in 2030 15 procent zijn. Om de sector te stimuleren, stelde de bewindsman voor 2023 en 2024 in totaal 26 miljoen euro beschikbaar. Die 15 procent is alleen haalbaar als het areaal de komende jaren met gemiddeld 26.000 hectare per jaar groeit.

Wat dit betreft bieden de CBS-cijfers weinig hoop. Weliswaar gaan elk jaar boeren en tuinders met hun bedrijf in omschakeling, maar er zijn ook stoppers, waardoor de grond een andere bestemming krijgt. In 2023 bijvoorbeeld stond tegenover 11.900 hectare nieuwe biologische grond een afname van 5300 hectare.

In totaal werken 1900 boeren en tuinders biologisch. Dat zijn er zo’n 600 meer dan in 2015. Bijna 200 bedrijven waren vorig jaar in omschakeling.

Winkelverkopen

De cijfers zijn bekendgemaakt op de dag dat in Den Bosch de jaarlijkse Biobeurs van start ging, georganiseerd door brancheorganisatie Bionext. Die kwam woensdag zelf met cijfers over de winkelverkopen.

20021075.JPG
beeld RD

De omzet aan biologische producten was afgelopen jaar 42 procent hoger dan in 2021, meldt Bionext op grond van cijfers van marktonderzoeker GfK. Vooral groenten, fruit, zuivel en vlees zijn in trek, en goed voor bijna driekwart van de totale biologische omzet.

Het aandeel biologisch in de totale voedselverkopen bedraagt slechts 3,8 procent. „Dat betekent dat er nog veel moet gebeuren”, vindt Bionext-directeur Michaël Wilde.

Voor verdere groei hebben de supermarkten een „cruciale rol”, stelt de organisatie. Die zijn goed voor 75 procent van de totale biologische omzet. Bij PLUS zijn dagverse zuivel, aardappelen en voortaan ook uien standaard biologisch. Albert Heijn heeft met 1900 producten het grootste assortiment biologisch.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer