Binnenland

Waterpeil daalt, maar alertheid blijft nodig

Op het IJsselmeer en het Markermeer is het waterpeil weer iets gedaald. Ook op andere plekken zakt het water. Maar maatregelen tegen overlast blijven nodig.

Redactie binnenland
8 January 2024 09:45
Dijkverzwaring bij Durgerdam. beeld ANP, Dingena Mol
Dijkverzwaring bij Durgerdam. beeld ANP, Dingena Mol

Het waterpeil in het IJsselmeer is zondag aan het begin van de middag zo ver gedaald, dat het weer mogelijk is om water uit het Markermeer naar het IJsselmeer te laten stromen. De hoogwaterpiek op het Markermeer is daarmee voorbij, aldus de waterbeheerder. De waterstand op het IJsselmeer daalt, doordat er dankzij een gunstige windrichting volop water afgevoerd kan worden naar de Waddenzee. Het water in de Waddenzee staat lager dan dat in het IJsselmeer.

De toestand van de dijk op Marken is stabiel en onder controle, aldus Rijkswaterstaat. De waterbeheerder laat sinds zaterdagavond dijkwachten op de dijk lopen omdat de waterstand in het Markermeer zeer hoog is. De brandweer in Volendam heeft zondag zandzakken geplaatst en water weggepompt uit het overstroomde deel van de plaats.

Bewoners van getroffen gebieden zijn creatief in het bedenken van oplossingen. Zo zei een inwoner van Hoorn tegen het ANP dat hij in zijn garage een houten dam heeft gebouwd van ongeveer 30 centimeter hoog. De woonkamer die naast de garage ligt, bevindt zich op ongeveer een meter onder straatniveau.

Wetterskip Fryslân heeft zondag het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer uitgeschakeld. Het oudste nog werkende stoomgemaal ter wereld draaide sinds november al voor de vierde keer mee om overtollig water uit de provincie te malen. Het gemaal wordt pas ingeschakeld als het echt noodzakelijk is, want de bediening vergt veel menskracht.

Omdat de waterstand in de Friese vaarten, meren en kanalen is gedaald, begon het waterschap zaterdag met het verlagen van het waterpeil in de polders.

Volgens waterschap Rivierenland dalen de zeer hoge waterpeilen op het Merwedekanaal en de Linge ook. Sluizen kunnen wat verder open, maar de pompen en gemalen blijven volop aan het werk. Over een paar dagen passeert een nieuwe hoogwatergolf. Gunstig is dat het de komende dagen niet of nauwelijks gaat regenen.

De Rijn bij Lobith bereikte zondag voor de vierde keer sinds 22 november een hoogste stand. De stand was 14,35 meter boven NAP, ongeveer 15 centimeter lager dan de waterpiek kort voor de jaarwisseling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer