BuitenlandOorlog in Israël

Israël ingezoomd: christenen vrijwillig in Israëlisch leger

De christelijke sergeant-majoor Urija Bayer stierf afgelopen zondag aan de verwondingen die hij tijdens de oorlog in de Gazastrook had opgelopen. Hij had vrijwillig in het Israëlische leger dienst genomen.

23 December 2023 11:52Gewijzigd op 23 December 2023 11:55
Israëlische patrouille bij grens met Gaza. beeld EPA, Abir Sultan
Israëlische patrouille bij grens met Gaza. beeld EPA, Abir Sultan

Diverse Israëlische media besteedden deze week aandacht aan het opmerkelijke verhaal van Bayer. De 20-jarige Duitse christen had het tot lid van de elite-eenheid Maglan in de Nahalbrigade gebracht, nadat hij zich vrijwillig voor dienst in het leger had gemeld.

„Hij wilde altijd bij een gevechtseenheid”, verklaarde een christelijke vriend in het leger deze week anoniem tegen dagblad The Jeruzalem Post. „Hij was een goede soldaat, gericht op het verdedigen van de staat Israël. Hij zei: „Als het erop aankomt moeten we als christenen de hoogste prijs betalen voor dit land. We zijn bereid ons leven te geven voor Israël.””

De grootouders van Bayer kwamen eind jaren 60 vanuit de omgeving van Stuttgart naar Israël om slachtoffers van de Holocaust te helpen. Ze zetten het tehuis Beth El in Shavei Zion op, een hotel waar overlevenden van de Shoah en hun gezinnen gratis konden verblijven. Zijn ouders, Nelli en Gideon Bayer, runnen verpleeghuis Zedakah in Ma’alot, waar ook Holocaustoverlevenden worden verzorgd.

19961942.JPG
Israëlische patrouille bij grens met Gaza. beeld EPA, Abir Sultan

Hoewel de familie Bayer als niet-Joden geen Israëlisch staatsburgerschap kregen, deden alle kinderen van het gezin vrijwillig dienst in gevechtseenheden van het Israëlische leger. Twee van Urija’s broers vechten momenteel tegen de Palestijnse terreurbeweging Hamas in de Gazastrook.

Volgens Jürgen Bühler, de Duitse directeur van de Christelijke Ambassade in Jeruzalem, zijn momenteel zo’n honderd christelijke vrijwilligers in het Israëlische leger actief. „Veel van deze jongeren zijn hier geboren”, aldus de directeur tegen The Jerusalem Post. „Ze zijn allemaal in zionistische gezinnen opgegroeid en geloven in de zaak van de staat Israël. Ze voelen dat ze nu aan de goede kant vechten.”

Volgens Bühler is het voor sommige Duitse christenen een erezaak om zich voor Israël in te zetten, vanwege het oorlogsverleden van hun voorouders.

Twee van Bühlers zonen dienen momenteel ook in het leger, een van hen in een gevechtseenheid. „Ik denk nu als elke ouder hier”, verklaarde de directeur, die al 29 jaar in Israël woont, onlangs tegen een verslaggever van Yediot Ahronot die beschreef hoe hij tussen alle duizenden reservisten enkele soldaten met een kruis op hun uniform aantrof. „Een van mijn kinderen is aan het front in Gaza. De ander is op een iets veiligere plaats. We hebben ze niet gedwongen of sterk aangeraden om dit te doen. Want dit is een beslissing die gaat over leven en dood die ze zelf moeten nemen”, aldus Bühler.

„En natuurlijk, als je iemand onverwachts op de deur hoort kloppen, vraag je je af: Wat is er gebeurd? Is dit de brenger van slecht nieuws? We bidden meer dan we ooit hebben gedaan. Niet alleen voor de veiligheid van onze kinderen, maar ook voor die van hun kameraden die ze om zich heen hebben.”

Meer over
Bestand Israël

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer