Buitenlandberlijn
Bondsdagverkiezingen moeten in deel van Berlijn over

De Bondsdagverkiezingen van 2021 moeten na een uitspraak dinsdag van het Constitutioneel Hof in Karlsruhe in een deel van Berlijn over worden gedaan.

Het Duitse Constitutionele Hof bepaalde dinsdag dat de Bondsdagverkiezingen in een deel van Berlijn moeten worden overgedaan. beeld EPA, Ronald Wittek
Het Duitse Constitutionele Hof bepaalde dinsdag dat de Bondsdagverkiezingen in een deel van Berlijn moeten worden overgedaan. beeld EPA, Ronald Wittek

Op 26 september 2021 verliepen de verkiezingen in de Duitse hoofdstad chaotisch. In diverse stemlokalen waren te weinig stembiljetten. Aanvullen ging niet omdat grote delen van de stad waren afgezet vanwege de marathon die op die dag werd gehouden. Bovendien kwamen door de wegafzettingen veel kiezers te laat bij het stemlokaal. Buitenlandse journalisten hadden de indruk dat ze in een ontwikkelingsland waren aangeland.

Tegelijk met de verkiezingen voor de Bondsdag vonden in Berlijn die voor het stadsbestuur plaats. Die werden na een uitspraak van de rechter begin dit jaar overgedaan. Die zorgden toen voor grote veranderingen: de zittende regering van SPD, Linke en Groenen onder leiding van burgemeester Franziska Giffey (SPD) verloor haar meerderheid en moest plaats maken voor een nieuwe regering van CDU en SPD onder leiding van CDU’er Kai Wegner.

In november vorig jaar besloot de Bondsdag dat de verkiezingen in Berlijn deels opnieuw moeten worden gehouden. De christen-democraten (CDU) waren het daar niet mee eens. Zij wilden dat in heel Berlijn opnieuw zou worden gestemd en dienden een klacht in bij het Constitutioneel Hof. De rechters van het Hof zijn hierin niet meegedaan. Zij bepaalden dat in 455 van de in totaal 2256 kiesdistricten de kiesgerechtigden opnieuw naar de stembus mogen. De herverkiezingen moeten binnen zestig dagen na de uitspraak van het Hof plaatsvinden. Dat houdt in dat ze uiterlijk 11 februari 2024 worden gehouden.

Spannend

Omdat slechts een deel van Berlijn opnieuw mag stemmen, zullen er waarschijnlijk geen grote veranderingen plaatsvinden voor de regering-Scholz. Mogelijk verliest de coalitie enkele zetels, maar de meerderheid van SPD, Groenen en FDP komt, zo is de verwachting, niet in gevaar.

Voor Die Linke lijkt het spannend te worden. Die partij haalde bij de verkiezingen in 2021 de kiesdrempel van 5 procent net niet en zit alleen in het parlement via een uitweg in het kiessysteem van Duitsland. Doordat drie parlementariërs direct in hun districten zijn verkozen, mag de partij toch in het parlement zitten. Als een van hen zijn of haar directe zetel verliest, verdwijnt de hele fractie.

De Berlijnse burgemeester Wegner ziet de nieuwe stembusronde als een „grote krachtinspanning”. Hij heeft er evenwel alle vertrouwen in dat de tweede herverkiezingen binnen een jaar probleemloos zullen verlopen. „De Berlijnse Senaat heeft alle noodzakelijke maatregelen getroffen zodat verkiezingen in Berlijn weer functioneren. In een goed functionerende stad moeten verkiezingen ordentelijk plaatsvinden.”

Wegner ging begin dit jaar de verkiezingen in met de leus ”Opdat Berlijn functioneert”. Berlijn duidde hij indertijd aan als een „mislukte deelstaat”. Aan hem de taak te laten zien dat de bestuurlijke chaos in de Berlijnse hoofdstad is opgeruimd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer