Buitenland
Chilenen verwerpen nieuwe conservatieve grondwet in referendum

De meeste Chilenen hebben in een referendum tegen een voorgestelde nieuwe grondwet gestemd die als zeer conservatief werd beschouwd. Dat hebben de kiesautoriteiten van het Zuid-Amerikaanse Chili bevestigd nadat het resultaat al bleek uit de tellingen. Met ruim 90 procent van de stemmen geteld verwerpt 55,7 procent van de Chilenen de nieuwe tekst, terwijl 44,3 procent ervoor stemde.

Dit is het tweede grondwetsvoorstel dat in korte tijd wordt afgewezen in Chili. Vorig jaar stemde een meerderheid van de kiezers tegen invoering van een progressieve grondwet die de huidige tekst moest vervangen die stamt uit de tijd van dictator Augusto Pinochet. Dat was een van de eisen van betogers die in 2019 massaal demonstreerden tegen sociale ongelijkheid in het land.

Bij een verkiezing kreeg links een meerderheid in de eerste constitutionele assemblee. Het progressieve ontwerp bevatte verregaande voorstellen rond sociale, inheemse, milieu- en genderrechten. Maar die tekst werd afgelopen september door een overweldigende meerderheid afgewezen.

Deze keer schoof een rechtse meerderheid een tekst naar voren die als conservatiever en marktvriendelijker werd beschouwd dan de grondwet uit 1980. Het tweede voorstel stelde particuliere eigendomsrechten en strikte regels rond immigratie en abortus centraal. Opiniepeilingen hadden het resultaat, dat kan worden gezien als een overwinning voor de linkse president Gabriel Boric, enigszins voorspeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer