Buitenland
Akkoord leidt wereldwijd tot positieve reacties

Vanuit de internationale politiek komen lovende reacties op het klimaatakkoord. Milieuorganisaties zijn eveneens kritisch positief.

Redactie binnenland
De Expo Dubai waar de conferentie werd gehouden. beeld EPA, Martin Divisek
De Expo Dubai waar de conferentie werd gehouden. beeld EPA, Martin Divisek

Klimaatgezant John Kerry is positief over de uitkomst van de top. „Dit verdient een felicitatie aan iedereen.” De landen hebben volgens hem hun eigenbelang achtergelaten. „Ondanks de huidige crises wereldwijd kwam de wereld hier samen”, aldus Kerry. „Iedereen kan natuurlijk wel paragrafen en zinnen vinden die ze liever anders hadden gezien.”

De slottekst is een duidelijke boodschap, zegt het hoofd van de VN-klimaatorganisatie UNFCCC Simon Stiell. Nu moeten landen verder aan de slag gaan om de opwarming van de aarde te beperken, zoals ze in 2015 in Parijs al hebben afgesproken. Ook wijst hij erop dat arme landen geholpen moeten worden met de energietransitie en ook met manieren om hun land voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering.

VN-chef António Guterres zegt dat het tijdperk van de fossiele brandstoffen op een rechtvaardige manier moet eindigen. Hij verwelkomt de passage in de slottekst van de conferentie waar wordt opgeroepen minder fossiele brandstof te gebruiken en „een transitie weg van fossiele brandstoffen” in energiesystemen in te zetten.

Volgens Guterres moet die transitie plaatshebben om de verwachte temperatuurstijging op aarde te beperken tot 1,5 graad. Een steeds grotere en bredere coalitie van landen is die mening toegedaan, aldus de VN-topman.

Voorzitter Sultan Al-Jaber noemde het akkoord „historisch” en prees de afgevaardigden voor hun samenwerking. „We kunnen nu echt zeggen dat we verenigd zijn geweest en echt hebben geleverd”, zei hij. Al-Jaber denkt dat het akkoord zal bijdragen aan een „betere, schonere wereld”. Hij voegde er ook een waarschuwing aan toe: hoe goed een akkoord is, staat of valt met de uitvoering.

Eurocommissaris Wopke Hoekstra noemt het akkoord „historisch”. In een eerste reactie op X stelt de onlangs aangetreden klimaatman van de EU dat „we hebben bereikt wat we wilden”. Het maximum van 1,5 graden opwarming blijft met dit resultaat volgens hem binnen bereik. Het akkoord vormt bovendien „het begin van het einde voor fossiele brandstoffen”.

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) noemt het besluit om geleidelijk af te stappen van fossiele brandstoffen „een belangrijk moment” maar hekelt het feit dat de landen er niet in zijn geslaagd consensus te bereiken over het volledig stoppen met steenkool. „Voor een leefbare planeet hebben we een volledige uitfasering nodig”, zegt de klimaatman van het WWF, Manuel Pulgar-Vidal. Volgens het WWF zijn we „nog steeds ver verwijderd van onze koers om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius en de ergste gevolgen van de klimaatcrisis af te wenden”.

We kunnen niet goedmaken wat we in het verleden gedaan hebben, zei buitenlandminister Annalena Baerbock van Duitsland op de klimaattop in Dubai. „Maar nu kunnen we met deze afspraken wel verdergaan om de toekomst van onze kinderen veilig te stellen.”
„Dat kunnen we alleen samen”, benadrukte de Duitse minister.

„Ik zag ook wat tranen hier in de zaal. Voor sommigen zijn dat misschien tranen van vreugde, maar we zien ook de kleine eilandstaten. Het zou kunnen dat deze afspraken voor hen nog niet ver genoeg gaan. We zien jullie.” Ze zei dat de slotverklaring „alleen nog maar het begin” is, als het aan Duitsland ligt.

Saudi-Arabië is „dankbaar” voor de overeenstemming die is bereikt. Het land, dat een van de grootste olieproducenten ter wereld is, zegt blij te zijn dat ieder land op zijn eigen manier kan werken aan het beperken van de opwarming van de aarde tot hooguit 1,5 graden. „We moeten iedere kans om de uitstoot terug te dringen aangrijpen, ongeacht de bron. We moeten alle technologie inzetten om dit doel te kunnen bereiken”, zei de Saudische afgevaardigde Albara Tawfiq mede namens andere Arabische landen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer