Vanuit Nederland wordt er wisselend gereageerd op de uitkomsten van de klimaattop.
Het akkoord op de klimaattop in Dubai is volgens demissionair klimaatminister Rob Jetten een „belangrijk moment”, schrijft hij op X. „Voor het eerst spreekt de wereld uit weg te bewegen van fossiele brandstoffen, is er een fonds voor klimaatschade en hebben we stappen gezet op adaptatie.”
Jetten had graag een ambitieuzer akkoord gezien, maar de gemiddelde temperatuurstijging blijft volgens hem hiermee beperkt tot 1,5 graden.
Bij landen als Saudi-Arabië was „het chagrijn” echt „merkbaar” als het over fossiele brandstoffen ging, voegde de minister er later in een mondelinge verklaring aan toe. „Dus dat laat zien dat dit een belangrijke stap is.”
Milieudefensie vindt de uitkomsten van de klimaattop in Dubai deels bemoedigend en deels teleurstellend. „Het afstappen van fossiele brandstoffen is pure noodzaak om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen en de planeet leefbaar te houden. „Wel is het teleurstellend dat niet besloten is tot een volledige afbouw van olie, kolen en gas.”
ActionAid, een organisatie tegen armoedebestrijding, mist bij veel rijke landen op de VN-top in Dubai de bereidheid tot financiële toezeggingen. Een woordvoerster van ActionAid zegt dat het animo van de wereld voor klimaatactie weliswaar aanzienlijk is toegenomen, maar dat „de bereidheid om te betalen achterblijft”. Er zijn volgens haar financiële toezeggingen van rijke landen nodig om een fossielvrije toekomst voor lage-inkomenslanden mogelijk te maken.
Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks ziet in de uitkomsten van de klimaattop „een kraakhelder signaal naar fossiele landen en investeerders: olie, gas en kolen zijn op hun weg naar buiten, duurzame energie heeft de toekomst”.
Eickhout ziet in de slottekst „een goed compromis”. Eickhout tekent aan dat het tot nog toe nooit lukte om iets expliciets over fossiele brandstoffen zwart-op-wit te krijgen. „Dit is dus een gigantische stap voorwaarts”, concludeert hij. Eickhout benadrukt dat het wel aankomt op de uitvoering.