Hamas is ook op de Westoever populair
Twee lichamen. Ze worden meegesleept door de straten op de Westelijke Jordaanoever. Niet veel later hangt een schreeuwende menigte hen op aan een elektriciteitspaal. En uiteindelijk worden de lichamen gestort in een vuilcontainer.
Deze gruwelijke scènes vonden afgelopen week plaats op de Westelijke Jordaanoever. De slachtoffers waren twee jonge Palestijnen die, naar verluidt, met de Israëlische geheime dienst hadden samengewerkt. Hun namen: Hamza Mubarak (31) en Azam Juabra (29). Ze werden door Hamas doodgeschoten en vervolgens sleepte een opgezweepte menigte hen mee door de straten van het stadje Tulkarem.
Als dit in Gaza zou gebeuren, zou niemand ervan opkijken. Maar op de Westoever? Er is vanouds onderscheid tussen de twee Palestijnse gebieden. De Gazastrook wordt sinds jaar en dag bestuurd door Hamas, maar de Westelijke Jordaanoever staat (deels) formeel onder het gezag van de Palestijnse Autoriteit. Met Fatah, de leidende partij van de Palestijnse Autoriteit, viel nog te praten. Met Hamas was dat stadium allang gepasseerd.
Het probleem is dat nu, bijna twee maanden na het begin van de oorlog, die verschillen kleiner beginnen te worden. Met andere woorden: de steun voor Hamas op de Westoever is hard aan het groeien – en dat terwijl die steun onder de bevolking in Gaza de achterliggende jaren juist steeds verder afnam.
De groeiende steun blijkt niet alleen uit hoe de twee veronderstelde verraders werden behandeld, maar ook uit hoe vrijgelaten Palestijnse gevangenen afgelopen week werden ontvangen in steden op de Westoever, waaronder Jenin. „Van Gaza tot Jenin”, schreeuwde een grote massa in die laatste stad. En: „Met onze zielen en ons bloed zullen we je vrijkopen, Hamas!” Ook de groene Hamasvlag wapperde overal in de menigtes.
Een van de belangrijkste redenen voor de groeiende aanhang van Hamas sinds het uitbreken van de oorlog is dat de rol van Fatah en zijn bejaarde leider, Mahmoud Abbas, totaal is uitgespeeld. Veel Palestijnen op de Westoever zien Abbas en zijn kliek als corrupt en amechtig, niet in staat om ook maar iets tot stand te brengen. Hamas daarentegen heeft laten zien wél iets te kunnen ondernemen – hoe gruwelijk ook.
Het Amerikaanse The Media Line citeerde een van de mensen in de massa’s, de student Yazan Abdallah. „Fatah geloofde vroeger in verzet en bevrijding, maar dat is verdwenen”, zei hij. „De leiders zijn alleen maar bezig hun eigen belangen te beschermen. Wat ons betreft leidt Hamas de Palestijnen.”
Soortgelijke woorden kun je sinds kort overal op de Westelijke Jordaanoever horen. Ze zijn signalen van ongewenst bijproduct van de oorlog dat grote gevolgen kan hebben: Hamas is hard op weg om dé vertegenwoordiger van de Palestijnse zaak te worden – en dus niet alleen in Gaza. Dat maakt het plan van Israël om Hamas uit de weg te ruimen nog veel lastiger uit te voeren dan het al was.