RD-actie
Is dit een Bijbel of een Koran?

Is wat u hier ziet een Bijbel of een Koran? Het is een Bijbel, maar aan de buitenkant ziet hij eruit als een Koran. Nee, dit is niet een quizje, maar een kwestie. En een serieuze. We zijn met deze foto in Tabalo I, een dorp in het West-Afrikaanse land Togo. Waar bewoners nog in de ban zijn van bosgeesten en demonen. En waar de islam voet aan de grond probeert te krijgen. Inmiddels staat er een heuse moskee, en tussen de hutjes door wandelt geregeld een imam.

Bijbel of Koran? Om moslims in het dorp Tabalo I (Togo) geen aanstoot te geven, moest  evangelist  Fatiou zijn Bijbel verpakken in kaftpapier met Arabische letters erop.  beeld Jaco Klamer
Bijbel of Koran? Om moslims in het dorp Tabalo I (Togo) geen aanstoot te geven, moest evangelist Fatiou zijn Bijbel verpakken in kaftpapier met Arabische letters erop. beeld Jaco Klamer

Maar in Tabalo I is ook een evangelist neergestreken. Fatiou is zijn naam, en hij is pas 22 jaar. Fatiou verkondigt dorpelingen het Evangelie en roept hen op tot geloof en bekering. Alleen langs die weg is er bevrijding mogelijk van hun angsten voor duivels.

Knarsetandend moet de imam toezien dat Fatious werk gezegend wordt: er is een kleine gemeente ontstaan. De vraag van daarnet –Bijbel of Koran?– blijkt daarmee er een van grote ernst, want er is in Tabalo I een geestelijke strijd gaande. Vandaar die Arabische letters op de voorzijde van Fatious Bijbel. En zie hem daar staan in dat witte gewaad, ook bedoeld om moslimgeestelijken niet voor het hoofd te stoten. De imam duldt Fatiou zolang hij niet opvalt en hij zich voordoet als een imam in plaats van als een evangelist. Best pijnlijk om hem zo bezig te zien. En dan zijn gemeente. Zie de leden daar zitten onder een boom. Omdat de moskee geen kerkgebouw duldt, komt de gemeente buiten samen of bij iemand thuis. Alleen zo kan Fatiou doorgaan met het verkondigen van die ene Naam. Zo goed en zo kwaad als dat gaat, want Fatiou zou graag steviger in zijn schoenen staan dankzij meer Bijbelkennis en door betere geestelijke vorming. Precies om die reden was ik die middag bij Fatiou op bezoek. Om hem te laten weten dat we hem met de RD-actie willen helpen. NET Foundation is van plan om in de buurt van Tabalo I een theologische opleiding op te zetten en dat biedt ons kansen!

Denk dus niet dat de strijd tussen Bijbel en Koran enkel iets van het Midden-Oosten is. Ook in een afgelegen dorp in Afrika is die geestelijke oorlog aan de gang. Het is alleen geen wereldnieuws en op kaarten blijft het onvermeld. Maar wie aan de hand van de geestelijke geografie van Gods Koninkrijk de wereld verkent, die komt erachter. En dan kan je zomaar Fatiou ontmoeten, de moedige evangelist uit Togo. Helpt u mee ervoor te zorgen dat deze wonderlijke „imam” standhoudt?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
RD-actie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer