Garnalenvissers in Zuidwesten ten einde raad om dreigende sluiting visgebied
De pakweg 25 garnalen- en mesheftenvissers in Zuidwest-Nederland zijn ten einde raad omdat minister Christianne van der Wal (Natuur) een groot gedeelte van de Voordelta tussen Neeltje Jans en de Tweede Maasvlakte voor de visserij wil sluiten.
Als die maatregel doorgaat, kunnen ze hun bedrijven opdoeken. Dat zei regionaal visserijbestuurder Eddy Sinke uit Yerseke dinsdag tegen het Reformatorisch Dagblad. Visserijondernemer Evert de Blok uit Stellendam, die in maart een brandbrief bij koning Willem-Alexander bezorgde, bevestigt de noodsituatie.
De minister maakte in juli bekend 24.550 hectare te sluiten voor bodemberoerende visserij. De maatregel is bedoeld als natuurcompensatie voor de Tweede Maasvlakte. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) onderhandelt daar al langere tijd over met natuurorganisaties en de visserijsector. Op aandrang van de provincie Zeeland, de gemeente Goeree-Overflakkee en de Tweede Kamer besloot Van der Wal begin oktober tot uitstel.
Tijdens een overleg met de visserijsector legde het ministerie vorige week een voorstel op tafel om 70 procent van genoemd gebied te sluiten en de vissers te compenseren voor de schade die zij ondervinden. Dit voorstel wordt gepresenteerd als compromis, maar Van der Wal houdt een stevige stok achter de deur.
Gaan de vissers niet akkoord, dan zal zij alsnog de totale 24.550 hectare sluiten. Bovendien verlaagt het ministerie de compensatie dan tot het wettelijk minimum. Dit blijkt uit een interne notitie van LNV die door het Reformatorisch Dagblad is ingezien.
De Blok spreekt van een „wurgtang” waar vissers onmogelijk mee kunnen instemmen. Bij sluiting van 70 procent van het visgebied zullen de zuidwestelijke vissers failliet gaan, stelt hij. Alternatieve voorstellen van de vissers zijn volgens hem door het ministerie van de hand gewezen. „Ze willen er niet naar kijken, omdat het lastig zou worden met het oog op Europese regelgeving.”
De compensatie waar het ministerie mee schermt, stelt volgens De Blok in de praktijk weinig voor. Het geld moet namelijk verdeeld worden over alle 160 Nederlandse visserijbedrijven met een vergunning om in de Voordelta te vissen, waarvan de meesten uit Noord-Nederland. „Die vissen hier niet. Onze vissers hier hebben geen alternatief.”
Eddy Sinke zegt dat hij met zo’n twintig collega’s naar de rechter stapt als het compromis dreigt te worden doorgedrukt. „Ook al zou dit ertoe leiden dat de minister het hele gebied per direct sluit. Want 70 procent sluiting komt voor ons op hetzelfde neer, dan gaan we ook failliet.”
Een woordvoerder van LNV laat weten dat het ministerie niet op interne stukken reageert en ook niet op de inhoud van het overleg zolang dit nog voortduurt. Ze zegt dat er „nog circa twee weken” nodig zijn „om een en ander uit te werken.”