Ik hoor om mij heen dat het najaar een goede tijd is om nieuwe planten in de tuin te zetten. Hoe doe ik dat zonder daar al te veel geld aan kwijt te zijn?
Het najaar is de ideale periode om zaden, bollen, heesters en hagen te zaaien en poten. Ook is het een goed moment om planten te verplaatsen als ze niet op de juiste plek staan. In het najaar gaan planten in rust en is de bodem nog relatief warm en vochtig. Daardoor slaan de planten beter aan. Bovendien hoeft u planten in het najaar minder water te geven dan in het voorjaar. Zo kunt u in het voorjaar direct genieten van een bloeiende tuin. Op plantmee.nl/najaarsacties vindt u allerlei activiteiten die in het land georganiseerd worden rondom tuinieren in het najaar.
Aan de aankoop van grote, oudere planten en bomen bent u vaak meer geld kwijt dan aan kleine, jongere beplanting. Begin dus met het planten van kleinere planten en laat die groot groeien in je eigen tuin. Het najaar is ook een goede periode om planten die daarvoor geschikt zijn te splitsen. Zo vermeerder je gratis planten uit eigen tuin, of kun je planten uitwisselen met vrienden en familie. Maar ook op internet en social media zijn verschillende lokale ruilgroepen te vinden. Of breng een bezoek aan een plantenasiel.
Voor de natuur is het belangrijk dat u kiest voor biologische inheemse planten, die oorspronkelijk uit Nederland komen. Biologische planten, bollen en zaden zijn niet behandeld met chemische bestrijdingsmiddelen die giftig zijn voor bijen. Naast dat inheemse plantensoorten volledig zijn aangepast aan de Nederlandse omstandigheden, zijn veel insecten –en voornamelijk de zeldzame soorten– afhankelijk van deze planten.
Gaat u naast planten in uw tuin zetten, uw tuin ook winterklaar maken? Doe dit dan niet te rigoureus. Een te opgeruimde tuin geeft dieren en insecten weinig ruimte. Ze hebben juist een hoopje takken of bladeren nodig, een losse steen of een kier. Er moeten plekjes in je tuin zijn waar ze kunnen overwinteren en hun eitjes kwijt kunnen.
Steeds meer gemeenten, provincies en waterschappen geven subsidie om het vergroenen van tuinen en daken te stimuleren. De Groenesubsidiewijzer.nl geeft een overzicht van de beschikbare subsidies in uw gemeente. Denk bijvoorbeeld aan een subsidie voor het vervangen van tegels door planten of voor het aanleggen van een groen dak. Soms geeft een gemeente ook korting als u samen met uw buren een subsidie aanvraagt.
Om spullen te maken zijn energie en grondstoffen nodig. Dat geldt ook voor tuingereedschap dat u dit najaar gaat gebruiken. Het meeste tuingereedschap gebruikt u maar weinig of zelfs vrijwel nooit. Denk aan een ladder, kruiwagen of ander gereedschap. Het is onnodig om alles te kopen en ongebruikt ruimte te laten innemen. Deel daarom gereedschap met uw buren of familie, of maak gebruik van deelplatformen voor je tuinspullen. En denk bijvoorbeeld ook aan het kopen van tweedehands tuinmeubelen of plantenpotten. Kortom, ook met een krappe beurs is een groene tuin binnen handbereik!
De auteur is communicatieadviseur bij Milieu Centraal.