Kerk & religiekerk in duitsland
Onrust op EKD-synode over vrijere abortus

Op de synode van de Evangelische Kirche Deutschland (EKD) in Ulm is kritiek geuit op het voorstel om abortus te liberaliseren en buiten het strafrecht te houden.

Redactie kerk
15 November 2023 10:25Gewijzigd op 5 June 2024 15:31
Plaatsvervangend EKD-raadsvoorzitter Kirsten Fehrs.  beeld EPD
Plaatsvervangend EKD-raadsvoorzitter Kirsten Fehrs.  beeld EPD

Op de synode, die van 12 tot 15 november werd gehouden, sprak Bondsdaglid Thomas Rachel (CDU/Düren) zich uit tegen de nota die de Raad van de EKD had opgesteld. Hij wees erop dat de huidige wettelijke regeling de „dubbele belangenbehartiging voor moeder en kind” garandeert. Dat compromis mag volgens hem „niet zonder noodzaak” worden opgegeven. Rachel vroeg zich ook af welke boodschap de EKD met dit voorstel afgeeft aan mensen met een beperking. „Ik zou graag willen dat wij als kerk aan de kant van de zwaksten staan.”

Voorzitter ds. Friedemann Kuttler van de ”ChristusBewegung Lebendige Gemeinde” in Württemberg was „erg geïrriteerd” door de verklaring. Hij mist de theologische basis. De maatstaf voor een nieuwe standpuntbepaling is volgens hem niet maatschappelijke verandering, maar de Bijbel en het volgen van Jezus. De inzet voor het ongeboren leven is een kerntaak van christenen, aldus ds. Kuttler.

Voorzitter ds. Steffen Kern van de Evangelische Gnadauer Gemeenschapsvereniging, miste een duidelijk standpunt over de grondwettelijke bescherming van de ongeborenen. „Dat is een flagrante tekortkoming. Veel protestantse christenen voelden zich niet vertegenwoordigd door het standpunt van de Raad. Laten we er nog een keer over praten en het voorstel herformuleren.”

Bisschop Tobias Bilz zei namens de Raad dat het hem pijn deed dat de EKD ervan beschuldigd werd de bescherming van het ongeboren leven op te geven: „Dat is niet het geval.” Het voorstel probeert volgens hem de tegenstelling op te lossen tussen het recht van de aanstaande moeder op zelfbeschikking en de bescherming van het ongeboren leven.

Ook plaatsvervangend EKD-raadsvoorzitter Kirsten Fehrs benadrukte dat de EKD „absolute prioriteit” geeft aan het beschermen van mensenlevens. Het doel van het voorstel is volgens haar het terugdringen van het aantal abortussen. „Zwangere vrouwen mogen niet worden gestraft, maar moeten worden ondersteund.” De EKD-verklaring is volgens haar het begin, en niet het einde van de discussie. De Raad onderkent dat een abortus in „theologisch, ethisch en biografisch” opzicht precair is.

De synode sprak verder over seksueel misbruik in de kerk en over de dalende ledentallen. Uit onderzoek blijkt dat in Duitsland steeds minder mensen aan een kerk verbonden zijn en dat religiositeit afneemt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer