Binnenland
Asscher: „Tegengeluid Jodenhaat nodig”

Oud-PvdA-leider Asscher veroordeelt een cartoon van Jos Collignon die donderdag verscheen in de Volkskrant. In een opinieverhaal in dezelfde krant schrijft hij donderdagmiddag dat daarmee „een grens is bereikt”.

Redactie binnenland
beeld ANP, Robin Utrecht
beeld ANP, Robin Utrecht

Op de spotprent zijn twee mensen te zien die naar berichtgeving over het dodental in Gaza op tv kijken. Een van hen heeft een Palestijnse vlag in zijn hand. Naast het tweetal een lange arm met een Davidster op de mouw en een hand met een dikke duim. „O-ve-ral herlevend antisemitisme”, staat op een tekstballon. „Vergeten eerst Hamas te veroordelen”, valt ook te lezen. Op X wordt verhit gereageerd op de cartoon.

„Als mijn krant, de Volkskrant, op de dag van de herdenking van de Kristallnacht een spotprent plaatst met de boodschap dat de Joden het antisemitisme zelf verzinnen als onderdeel van de zogenaamde ‘lange arm’ van Israël, dan is een grens bereikt”, schrijft Asscher in zijn opiniestuk.

„Wat we niet –ik herhaal: níét– kunnen gebruiken is de boodschap dat de kleine Joodse minderheid in Nederland en elders de bedreigingen, het schelden, de onlinehaat zelf verzint”, aldus Asscher. „Het zou dus fijn zijn als een ferm tegengeluid mag klinken: geen Jodenhaat in Nederland. Nooit meer is nu.”

Vernietiging

Het partijbestuur van GroenLinks nam donderdag afstand van uitlatingen door het Utrechtse Statenlid Matser, die in haar bijdrage aan een debat de pro-Palestijnse leus ”Van de rivier tot aan de zee” verwerkte. „Kwetsend en provocerend”, vindt partijvoorzitter Eikelenboom. „Zeker in het licht van toenemend antisemitisme in Nederland.”

Matser begon woensdag haar maiden speech, de eerste toespraak van een nieuwe volksvertegenwoordiger, in het provinciale parlement met de woorden „van de rivier” en eindigde met „tot aan de zee”.

Meerdere fracties lieten weten aanstoot te nemen aan deze woorden, die beschouwd worden als een oproep tot vernietiging van de staat Israël. De Utrechtse afdeling van GroenLinks nam slechts afstand van die interpretatie, en benadrukte dat Matser het zo niet had bedoeld.

De Tweede Kamer wil 1,5 miljoen euro extra uittrekken voor de bestrijding van antisemitisme. Meerdere partijen hebben zich achter dit voorstel van D66-Kamerlid Hammelburg geschaard. Pas in de nieuwe Tweede Kamer wordt erover gestemd. Het bedrag is bedoeld voor onderzoek naar antisemitisme, onderwijsprogramma’s en herdenkingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer