Buitenlandverkiezingsdebat vs
Debat Republikeinse kandidaten: eens over Israël, verdeeld over Oekraïne

Buitenlands beleid en het recht op abortus waren woensdagavond de belangrijkste kwesties die besproken werden in het derde debat tussen Republikeinse presidentskandidaten in Miami. Trump kreeg minder aandacht dan de twee voorgaande keren.

De Republikeinse kandidaten in debat. V.l.n.r.: Chris Christie, Nikki Haley, Ron DeSantis, Vivek Ramaswamy, en Tim Scott. beeld AFP, Mandel Ngan
De Republikeinse kandidaten in debat. V.l.n.r.: Chris Christie, Nikki Haley, Ron DeSantis, Vivek Ramaswamy, en Tim Scott. beeld AFP, Mandel Ngan

Als een van deze vijf kandidaten bij de verkiezingen van volgend jaar wint, behoeft Israël niet bang te zijn dat de steun van Amerika minder wordt. De vier mannen en de ene vrouw stelden zich zonder meer achter Israël. Zij laakten de sympathie voor de Palestijnen die op veel Amerikaanse universiteiten domineert. Vier kandidaten zeiden de studentendemonstranten hardhandig te willen aanpakken. Slechts één, Vivek Ramaswamy, vindt dat studenten niet gestraft mogen en verdedigde hun recht op vrije meningsuiting.

Ron DeSantis antwoordde op de vraag wat zijn advies aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zou zijn: „Maak het karwei met de slagers van Hamas voor eens en altijd af, het zijn terroristen.”

De zekerheid die Israël wordt geboden, is er voor Oekraïne echter niet. Tim Scott stelde dat de VS er een „nationaal en vitaal belang” bij hebben dat Oekraïne een vrij en zelfstandig land blijft. Hij twijfelde echter over de vraag of hij zou instemmen met meer hulp. Vivek Ramaswamy zei onomwonden te willen stoppen met de steun aan Kiev. „Oekraïne is geen toonbeeld van democratie”, poneerde hij. President Zelensky noemde hij „een komiek in een ketelpak”.

Ramaswamy haalde vanwege hun Oekraïnestandpunt fel uit naar Nikki Haley en DeSantis. Hij omschreef hen als „Dick Cheney op 7 centimeter hoge hakken”. Daarmee doelde hij op het buitenlandbeleid van de voormalige vicepresident.

Voormalig VN-ambassadeur Haley corrigeerde hem door te zeggen dat ze hakken van 15 cm droeg en dat ze die zelfs draagt bij het hardlopen. Zij ging in de tegenaanval. „Ik zeg je: Poetin en president Xi Jinping staan te watertanden bij de gedachte dat zo iemand als jij president zou kunnen worden”, sneerde ze richting Ramaswamy.

China

Ron DeSantis wil geen Amerikaanse troepen naar Oekraïne sturen. Hij zei dat Europese landen „meer moeten optreden en hun eerlijke deel moeten leveren”. De VS dienen zich volgens hem meer te concentreren op de Chinese Communistische Partij.

DeSantis verweet Haley dat ze in haar hoedanigheid als gouverneur van de staat South Carolina verschillende Chinese bedrijven heeft toegelaten zich in die staat te vestigen. Hij citeerde uit een brief die de Chinese ambassadeur haar stuurde waarin deze sprak van de hartelijke vriendschap.

Op een vrij laat moment in het debat kwam het onderwerp abortus ter sprake. De sfeer was bij dat onderwerp beladen, omdat voorstanders van het recht op abortus een dag eerder bij verkiezingen een overwinning hadden behaald. Zo is dinsdag bij referendum in de staat Ohio bepaald dat het recht op abortus in de grondwet van die staat moet worden vastgelegd. Vanwege dit thema lijken aarzelende kiezers de voorkeur te geven aan Democraten.

Mensenrechten

Haley weigerde over het thema abortus harde uitspraken te doen. Zij zoekt naar een compromis. „Laat het Amerikaanse volk niet denken dat we hen iets gaan opdringen.” Abortus noemde zijn een persoonlijke kwestie voor elke vrouw en elke man. Zij riep op tot beleefdheid in het debat over dit thema. Scott drong er bij Haley op aan om een verbod van vijftien weken te steunen, wat ze weigerde.

Ramaswamy benaderde de kwestie anders en zei dat het punt van „seksuele verantwoordelijkheid voor mannen” ontbreekt in het abortusdebat. „Het is niet de rechten van mannen versus vrouwenrechten. Het gaat over mensenrechten”, vervolgde hij.

Chris Christie vindt dat de kwestie van abortus aan de staten moet worden overgelaten. Daardoor kan volgens hem een debat over een abortusverbod op federaal niveau worden vermeden.

Anders dan voorgaande keren werden weinig woorden vuilgemaakt aan Donald Trump, die nog steeds in de peilingen aan kop gaat. Trump zelf hield op achttien kilometer afstand een verkiezingsrally. Daar zei hij geen spijt te hebben van zijn afwezigheid bij het debat. „Verspilde tijd en moeite.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Verkiezingen VS

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer