Felle kritiek op Bijbelvaste voorzitter Johnson van het Huis
De nieuwe voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, ligt in de media zwaar onder vuur. Reden? Hij schaamt zich niet om zich orthodox en Bijbelvast christen te noemen, die wil gehoorzamen aan Gods geboden.
„Pas op voor de christelijke Taliban. Die wil de macht en dan is het gedaan met onze vrijheden,” aldus een commentaar van een lezer bij “The Huffington Post” naar aanleiding van de verkiezing van Johnson. Dat gevaar is volgens hem reëel omdat Johnson als voorzitter van het Huis na president Biden en vicepresident Harris de machtigste man is in de VS. “Wat als hij de macht in handen krijgt?”
Het is niet het enige voorbeeld van harde kritiek op Mike Johnson. Het internetplatform “The Daily Beast” noemt hem een „christo-fascist” die erop uit is het christelijk geloof te institutionaliseren zoals de Taliban en moellahs in Iran doen. The Daily Beast komt tot die vergelijking omdat Johnson stelt dat Gods Woord en Wet boven elke menselijke wet gaat.
Mike Johnson, afkomstig uit de zuidelijke staat Louisiana, heeft nooit onder stoelen of banken gestoken met overtuiging conservatief christen te zijn. Samen met zijn vrouw Kelly Lary en hun vier kinderen is hij lid van de First Baptist Church in Bossier City (Louisiana). Deze gemeente behoort tot het Conservative Baptist Network, een organisatie die zich inzet om het kerkverband van de Zuidelijke Baptisten een rechtsere koers te laten varen.
Voor Johnson is het geloof een essentieel onderdeel van zijn leven. Hij slaat op zondag geen kerkdienst over en neemt elke dag tijd voor persoonlijke Bijbelstudie, meditatie en gebed. Voor hem is de Bijbel het onfeilbare Woord van de God, Dat gezag heeft over het gehele leven. Vanuit die overtuiging heeft hij zich in het verleden als advocaat zeer ingespannen voor de organisatie “Answers in Genesis” van Ken Ham die het creationisme verdedigt.
In de achterliggende jaren heeft Johnson zich verzet tegen de abortusvrijheid in de VS. Hij spreekt vaak over „de holocaust van het ongeboren leven”. Het homohuwelijk en de transgenderideologie wijst hij radicaal af.
In een recent interview zei hij: „In een tijdsbestek van een paar decennia zijn de progressieve krachten erin geslaagd abortus en homoseksueel gedrag te verankeren, kinderen tot seksuele objecten te reduceren, het christendom te criminaliseren en schuldgevoelens en zelftwijfel te bevorderen zodat dit de belangrijkste kwaliteiten van ons nationale karakter zijn geworden.”
Mede vanwege die strijd tegen de LHBTI-lobby heeft hij zich in de achterliggende jaren altijd achter president Trump gesteld. Hij is er ook van overtuigd dat bij de presidentsverkiezingen van 2020 is gefraudeerd waardoor Biden in het Witte Huis kwam. Juist dat punt leidde tot een breuk tussen Johnson en vicepresident Pence, met wie hij bevriend was. Pence wilde, tot ongenoegen van Johnson, de verkiezingsuitslag niet ongeldig verklaren.
Pete Buttigieg, de minister van transport in de regering van Biden en zelf partner in een homohuwelijk, drijft de spot met de opvattingen van Johnson. Hij zei deze week tegenover internetkrant “The Hill” dat hij Mike Johnson bij hem thuis zou willen uitnodigen om te laten zien dat het leven in een gezin van twee homo’s die een tweeling opvoeden, „heel liefdevol en zonder problemen kan zijn.”
Vanwege de heftige kritiek op Johnsons opvattingen over huwelijk en seksualiteit heeft zijn vrouw Kelly begin deze week de website van haar huwelijksbegeleidingsbureau “Onward Christian Counseling” uit de lucht gehaald. Dat ze het huwelijk definieerde als een „unieke, levenslange relatie van één man één vrouw,” leverde haar en haar man talloze haatmails op.
Direct bij zijn aantreden als voorzitter van het Huis zei Johnson ervan overtuigd te zijn niet toevallig te zijn gekozen. „Ik geloof dat de Bijbel heel duidelijk is: God is Degene Die mensen met macht bekleedt.” In de toespraak die hij vervolgens op de trappen van het Capitool hield, citeerde hij Romeinen 5 : 3 en 4. Daarbij zei hij: „Amerika heeft behoefte aan de hoop en liefde waar Paulus over schrijft.”
Johnson is ervan overtuigd dat God aan Amerika in deze wereld een bijzondere positie heeft gegeven. Hij gelooft ook niet in de grondwettelijke scheiding van Kerk en Staat. De Onafhankelijkheidsverklaring ziet hij als een geloofsgetuigenis van de grondleggers van de VS. Hij maakt zich zorgen over het verdwijnen van het christelijk karakter van Amerika. In een interview zei hij ooit: „Er zijn geen openlijke pogingen om de standpunten van andere religies het zwijgen op te leggen of te censureren. „Alleen wordt steeds het christelijke standpunt gecensureerd. Feit is dat links voortdurend probeert de stemmen van de christenen het zwijgen op te leggen.”