Buitenland
Tunnels in Gaza heb je in soorten en maten

Dan maar via de tunnel. Dat was mijn gedachte toen het me jaren geleden niet lukte om Gaza via de officiële grensovergang met Egypte binnen te komen. Dat was bij Rafah, dezelfde grensovergang waar nu zoveel om te doen is.

Jacob Hoekman
Smokkeltunnel tussen Egypte en Gaza. beeld AFP, Patrick Baz
Smokkeltunnel tussen Egypte en Gaza. beeld AFP, Patrick Baz

Ik stond daar met een collega aan de grens met Gaza, na een lange autoreis door de Sinaïwoestijn vanuit Caïro. De gedachte weer terug te moeten zonder resultaat was niet erg aanlokkelijk. We belden wat rond voor alternatieven en uiteindelijk werd het inderdaad een tunnel. Een van de vele, want het smalle strookje grens tussen Egypte en de Gazastrook is een van de meest doorgraven stukken land ter wereld.

Nu is in Gaza de ene tunnel de andere niet. Sommige zijn zo breed dat er een auto doorheen kan. Zelfs twee leeuwen die de dierentuin van Gaza ooit telde, waren per tunnel het gebied binnengesmokkeld.

En natuurlijk zijn de ondergrondse grensovergangen de ultieme manier om wapens Gaza binnen te krijgen. Toen ik er was, zag ik inderdaad lange stalen buizen met scherpe punten die door de tunnel werden getransporteerd. De uitbater van de tunnel gaf onbekommerd aan dat ze waren bedoeld voor de productie van raketten.

De tunnel die ik gebruikte om Gaza binnen te komen, was bedompt, smal en laag. De ingang bevond zich aan een huis aan de Egyptische kant, pal aan de grens. In de vloer van een kamer bevonden zich twee luiken. Daaronder leidde een steil, houten laddertje naar de tunnel. Een paar honderd meter verderop kwamen we aan de Gazaanse kant weer boven.

Deze simpele grenstunnel staat in geen verhouding tot de geavanceerde tunnels waar de top van Hamas zich schuilhoudt, al dan niet rechtstreeks onder de bebouwing van Gaza-Stad. In die tunnels ben ik nooit geweest; pottenkijkers zijn daar niet welkom.

Toch betekent het niet dat Israël geen idee heeft waar sommige van die tunnels zich bevinden, zoals uit recente bombardementen op ondergrondse complexen blijkt. Hiervoor gebruikt het Israëlische leger (IDF) onder meer explosieven die pas ontploffen nadat ze zich diep in de grond hebben geboord.

Groot probleem daarbij is dat je ook de bebouwing erboven raakt, en de tunnels zijn volgens de IDF voor een deel expres aangelegd onder kwetsbare infrastructuur zoals ziekenhuizen. Bovendien is er een extra moeilijkheid: waarschijnlijk worden veel Israëlische gijzelaars in de tunnels vastgehouden.

Dus met bommen red je het niet; uiteindelijk zullen militairen de tunnels binnen moeten gaan. Als ik terugdenk aan mijn reis door een tunnel in Gaza, kan ik me niet voorstellen hoe je zoiets moet doen als je in het donker van alle kanten onder vuur genomen kan worden. Ik hoop maar dat de IDF zich daar beter een voorstelling van kan maken.

> rd.nl/blikmoosten

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer