Buitenlanddagboek uit Israël
Na uitbreken van oorlog staan toeristenbussen niet stil

Als er geen oorlog geweest zou zijn, hadden we honderden toeristen in Israël en de Palestijnse gebieden welkom geheten. Nu die er niet zijn, denken we creatief en proberen we ons netwerk en middelen op een andere manier in te zetten.

Jeannette Gabay-Schoonderwoerd
Toeristenbussen vervoeren evacués. beeld Jeannette Gabay-Schoonderwoerd
Toeristenbussen vervoeren evacués. beeld Jeannette Gabay-Schoonderwoerd

De toeristische sector in Israël is een van de meest inclusieve. Toeristen die in de voetstappen van Bijbelse figuren stappen, moeten zowel Israëlische regio’s als Palestijnse regio’s bezoeken om een volledig beeld te krijgen. Tachtig procent van Jezus’ bediening was in Galilea, Noord-Israël. Shilo, Israëls hoofdstad voor bijna 400 jaar, ligt in Samaria, tegenwoordig internationaal bekend als de Westbank. Bethlehem, de geboorteplaats van Jezus, ligt eveneens in Palestijns gebied.

19795029.JPG
Jeannette Gabay-Schoonderwoerd

Toerisme betekent werkgelegenheid. Recentelijk besloten we om twee jonge Arabische mannen uit Oost-Jeruzalem voltijds aan te nemen als chauffeurs. De twee geven de allerbeste service en zij waren op zoek naar financiële vastigheid: win-win. Na het uitbreken van de oorlog stonden onze bussen echter stil. Toen duidelijk was dat we serieus moesten herevalueren, belden we met de chauffeurs. Al snel werd gezamenlijk besloten om voorlopig evacués te gaan transporteren. Een bevriend extern busbedrijf uit een bedoeïenendorp in Noord-Israël stelde zelfs al zijn bussen ter beschikking aan de Israëlische strijdkrachten. Dat is dus ook Israël.

En er gebeurde nog wat. Uit gesprekken met een bevriende lokale organisatie die noodhulp levert, bleek dat evacués waar mogelijk ruimte, buitenleven en rust zoeken. Het kibboetshotel in Afik is precies zo’n plek. Wetend van de leegstand van het hotel en het feit dat ons dorp leeft van toerisme, combineerden we de twee noden. Het resultaat is een dorpje van 350 dorpelingen dat 150 evacués verwelkomde. We zullen waarschijnlijk de komende weken tot maanden buren zijn.

Met hulp van tientallen vrijwilligers in de regio, wordt er geïnvesteerd in wasgelegenheden, een activiteitencentrum en opvang voor de kinderen. De families worden zoveel mogelijk opgenomen in de gemeenschap.

Zo’n lokaal project is een prachtige opening tot gesprek. Relatief snel wordt duidelijk dat dit project niet door de Israëlische overheden gesponsord is, maar door wie dan wel? Met een glimlach kunnen we dan vertellen dat christenen uit het buitenland dusdanig om Israël geven dat ze massaal geld geven aan de stichting die het hele hotel heeft gehuurd. Ontroerend en verrassend voor Israëli’s die zo’n diep generationeel gevoel van alleen zijn hebben.

Ieder op een plek geplaatst met oog op een tijd als deze, herinnerde een goede vriendin me. En daar proberen we naar te leven.

Onze correspondente in Israël, Jeannette Gabay-Schoonderwoerd, houdt een dagboek bij vanuit haar woonplaats Afik, in het noorden van Israël. Deel 12.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer