Als je imposante hal van ons universiteitsgebouw binnenloopt, bevindt zich aan de rechterkant een groot aantal collegezalen. Als blijk van de innige band van de universiteit met het bedrijfsleven dragen deze zalen de namen van toonaangevende Deense bedrijven zoals, Mærsk, Lego, Carlsberg en Coloplast. Er is ook een collegezaal vernoemd naar het minder bekende Novo Nordisk, dat zijn hoofdkantoor net buiten Kopenhagen heeft.
Maar ondertussen is Novo Nordisk op dit moment wél verreweg het meest succesvolle bedrijf in Denemarken. Novo Nordisk produceert medicijnen, zoals insuline voor diabetespatiënten en geneesmiddelen voor mensen met obesitas. Het afgelopen tijd hebben beroemdheden als Kim Kardashian en Elon Musk met veel verve de geneesmiddelen van Novo Nordisk aangeprezen via sociale media als Twitter, Instagram en Tiktok.
Mede hierdoor zijn vooral de afslankmiddelen enorm gewild en zelfs een wereldwijde hype geworden. Met name de medicijnen Wegovy en Ozempic zijn immens populair in de strijd tegen overgewicht. Ze onderdrukken op kunstmatige wijze de honger en geven mensen een gevoel van verzadiging, zodat men minder eet en gewicht verliest. Op dit moment kan Novo Nordisk de vraag naar deze medicijnen nauwelijks aan.
Novo Nordisk is zó succesvol dat het nu zelfs het meest waardevolle bedrijf in Europa is met een beurswaarde van een slordige 400 miljard euro. Het is daarmee het Franse bedrijf van luxeproducten LVMH voorbij gestreefd. Novo Nordisk is een stuk groter dan bijvoorbeeld het Nederlandse bedrijf ASML, dat ‘slechts’ zo’n 235 miljard euro waard is.
Aan het succes van Novo Nordisk zitten wel haken en ogen. Het is namelijk zo dat het bedrijf op dit moment méér waard is dan het bruto binnenlands product (bbp) van Denemarken zelf. Dit betekent dat het wel en wee van het bedrijf een absurd grote invloed heeft op ’s lands economie. Begin dit jaar was de Deense economie met 1,9 procent gegroeid. Het aandeel van Novo Nordisk hierin was wel 1,7 procent. Dat betekent dat het bedrijf in zijn eentje bijna geheel verantwoordelijk is voor de groei van Deense economie. Deze ontwikkeling baart de Deense regering en economen kopzorgen.
Men wil vermijden dat de economie in de problemen komt in het geval dat het met minder goed zou gaan met Novo Nordisk. Daarom is er besloten om economische maatregelen te nemen op basis van scenario’s waarbij het bedrijf niet is meegenomen. De economische groei van het land zonder Novo Nordisk is dus veel lager. En als daar rekening mee wordt gehouden, blijkt het belangrijk dat de Deense Central Bank maatregelen neemt om bijvoorbeeld de inflatie beter te bestrijden en de koopkracht op peil te houden.
Novo Nordisk heeft zijn succes ook te danken heeft aan het varken. Voor de komst van synthetische insuline –dat belangrijk is bij de bestrijding van diabetes– werd de menselijke insuline vooral gewonnen uit geslachte varkens. Als Deens bedrijf had Novo Nordisk een dubbel voordeel: Denemarken telt vijf keer zoveel varkens als mensen en dankzij de expertise van de bekende Carlsberg brouwerij kon het vrij eenvoudig de fermentatie –een biochemisch proces dat nodig is bij de productie van insuline– verfijnen.