Economie
Kamer stemt in met stevig Belastingplan; belastingkorting werkende ouders stapsgewijs omlaag

Van vruchtensap tot e-sigaret en van een belastingkorting voor werkende ouders tot de studieschuld van twintigers; de Tweede Kamer stemde donderdagnacht in met een omvangrijk Belastingplan.

Staatssecretaris Van Rij (m.) debatteerde de afgelopen weken  met de Kamer over  het Belastingplan. beeld ANP, Phil Nijhuis
Staatssecretaris Van Rij (m.) debatteerde de afgelopen weken met de Kamer over het Belastingplan. beeld ANP, Phil Nijhuis

Het was de laatste klus die de Kamer nog restte voorafgaand aan de verkiezingen. Kamervoorzitter Bergkamp hamerde donderdagnacht om 3.44 uur af in de wetenschap dat het Belastingplan de eindstreep heeft gehaald.

Helemaal van harte ging het niet. Het is voor Kamerleden onmogelijk om deze hoeveelheid wetgeving in korte tijd goed te doorgronden, gaven Omtzigt en Erkens (VVD) voor de stemmingen aan. Echter, ook de Kamer sleutelde stevig aan het Belastingplan.

CU-Kamerlid Grinwis wist voldoende steun te verzamelen voor zijn voorstel om de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) per 2027 af te bouwen, twee jaar later dan de bedoeling was. Het uitstel hangt ermee samen dat het plan om de kinderopvang bijna gratis te maken eveneens is vertraagd.

Het voorstel voorkomt bovendien dat werkende ouders plotsklaps het recht op de belastingkorting verliezen. In het oude plan van staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit) zouden ouders die op 1 januari 2025 een kind krijgen geen aanspraak kunnen maken op de fiscale korting, wat ze een nadeel van tienduizenden euro’s zou opleveren vergeleken met een echtpaar waar op 31 december 2024 een kleintje geboren wordt. Die situatie zal zich niet voordoen; de Kamer heeft ermee ingestemd dat het recht op de belastingkorting in negen jaar tijd stapsgewijs wordt afgebouwd.

In de Kamer wordt breed gedeeld dat het huidige belastingstelsel op z’n laatste benen loopt. Een meerderheid schaarde zich achter een voorstel van het CDA en Omtzigt om een aparte Kamercommissie in te stellen die zich bezig zal houden met de herziening van het belasting- en toeslagenstelsel.

Een alleenverdiener die 37.500 euro verdient, zal van 10.000 euro extra inkomen volgend jaar slechts 900 euro in zijn portemonnee overhouden. Deze en vergelijkbare situaties zette de Kamerleden Grinwis (CU) en Omtzigt ertoe aan de regering te verzoeken een bovengrens te bepalen voor de zogeheten marginale druk. Het kabinet mag de hoogte daarvan zelf bepalen en dient die vervolgens in ogenschouw te nemen als er fiscale besluiten worden genomen. De Kamer vindt dit een goed plan.

Dezelfde Kamer verzocht de regering om onderscheid te maken wat betreft de hoogte van de suikertaks op alcoholvrije dranken. Daarover was discussie ontstaan: fruittelers die flessen natuurlijk vruchtensap verkopen zijn niet in staat het suikergehalte aan van hun product te verminderen in tegenstelling tot frisdrankproducenten. De Kamer is het ermee eens dat onderscheid in het tarief om deze reden gepast is. Het duurt echter tot 2026 voordat het fiscaal geregeld is, waarschuwde Van Rij al.

Voor het mkb blijft de mogelijkheid behouden om belastingvrij tot 100.000 euro aan giften namens de zaak over te maken naar een goed doel. Staatssecretaris Van Rij wilde de giftenaftrek in de vennootschapsbelasting afschaffen, maar daar gaat de Kamer niet in mee. Een meerderheid steunt het voorstel van de ChristenUnie om de fiscale vrijstelling te behouden.

Verder bepaalde de Kamer dat de rente die studenten betalen voor hun studieschuld omlaag gaat, al is nog onduidelijk in welke mate. Dit besluit wordt betaald door een belastingvoordeel voor expats te schrappen. Tot slot wil de Kamer dat het kabinet op termijn belasting gaat heffen op de onder jongeren populaire e-sigaretten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer