BuitenlandIsraël
Student VS moet vrezen voor baan na ondertekenen anti-Israëlbrief

Studenten aan Amerikaanse universiteiten die antisemitische uitspraken doen, lopen het risico op een zwarte lijst te komen. Daardoor kunnen ze een carrière bij gerenommeerde bedrijven vergeten.

25 October 2023 19:29Gewijzigd op 26 October 2023 10:36
Een pro-Israëlgroep houdt met deze vrachtwagen acties bij universiteiten uit protest tegen anti-Israëlgeluiden op de campus. beeld AFP, Adam Guillette
Een pro-Israëlgroep houdt met deze vrachtwagen acties bij universiteiten uit protest tegen anti-Israëlgeluiden op de campus. beeld AFP, Adam Guillette

Rond de campus van de befaamde Harvard University rijdt een grote truck gedurig rondjes. Op de zijkanten zijn grote digitale billboards zichtbaar met daarop de foto’s, namen en adressen van studenten die een anti-Israëlbrief ondertekenden. Boven de flitsende foto’s staat: ”Harvard’s leidende antisemieten”. De vrachtwagen wordt betaald door de conservatieve groep ”Accuracy in Media”. Ook bij andere universiteiten, zoals Stanford en de University of California, houdt deze groep dergelijke acties.

De studenten van Harvard behoren tot een van de dertig groepen die recent een protestbrief ondertekenden waarin scherp stelling tegen Israël wordt genomen. De schrijvers houden dat land „volledig verantwoordelijk” voor het huidige conflict. Waar ze niet op rekenden, is dat hun brief snel viraal is gegaan en daardoor veel verzet oproept bij pro-Israëlgroepen.

De briefschrijvers staan in de Amerikaanse studentenwereld niet alleen. Aan twaalf universiteiten hield de organisatie ”Students for Justice in Palestine” de achterliggende weken een ”Dag van verzet”. Op andere plaatsen waren wakes voor de „martelaren van Hamas.”

„Universiteiten zijn broeinesten van antisemitisme geworden”, zegt Larry Hogan, voormalig Republikeins gouverneur van Maryland. Maandag liet hij het bestuur van Harvard University weten niet meer mee te werken aan een cursus waarbij hij betrokken was.

Joodse studenten zeggen zich door de „antisemitische geest die op universiteiten waait” onveilig te voelen. Soms hebben zij zelf te maken met Jodenhaat. Zoals aan de American University in Washington DC. Op hun kamerdeuren in het studentenhuis waren maandag hakenkruisen geschilderd.

Benoeming ingetrokken

Pro-Israëlgroepen verwachten van universiteitsbesturen krachtig optreden. Aan de Universiteit van Pennsylvania dringen donoren aan op het aftreden van de president en de bestuursvoorzitter, nadat op een Palestijnse schrijversconferentie op de campus sprekers waren uitgenodigd die beschuldigd worden van antisemitisme.

Sommigen nemen direct zelf maatregelen. Op Harvard verliet een miljardairsechtpaar het bestuur. Een andere donor stopte per direct met het ophalen van geld voor beurzen. Lawrence Summers, voormalig president van Harvard en minister van Financiën, bekritiseert de leiding vanwege een „vertraagde” reactie op de Hamas-
aanval en de studentenbrief.

De actie van de pro-Israëlgroepen treft echter vooral studenten. Een drietal studenten van Harvard dat bijna is afgestudeerd, had een aanstelling bij een gerenommeerd advocatenkantoor. Inmiddels kregen ze een brief waarin staat dat de benoeming is ingetrokken. Wall Street zegt geen van de ondertekenaars te zullen aannemen.

Om bedrijven die geïnteresseerd zijn in de namen van studenten te helpen, publiceerde Maxwell Meyer de lijst op zijn website onder de titel ”College Terror List, a Helpful Guide for Employers”. Google haalde de website inmiddels uit de lucht, maar dat voorkwam niet dat de lijst al vele malen is gekopieerd.

Behalve de namen van de betrokken studenten bevatte de lijst ook de gegevens van hun familieleden. Verschillende familieleden hebben inmiddels geklaagd een vloed aan telefoontjes te hebben gekregen. Een studente vertelde bij CNN dat haar jongere broertje en zusje dreigtelefoontjes ontvingen.

Tegenstanders van deze actie zeggen dat de vrijheid van meningsuiting in gevaar komt. Professor Steven Solomon van de universiteit in Berkely (California) bestrijdt dat. „Iedereen mag zeggen wat hij wil. Maar dat betekent niet dat het geen consequenties heeft.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer