Politiek
Yeşilgöz biedt gemeenten stappenplan voor omgang met pro-Palestinademonstraties

Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) gaat de lokale driehoek deze week nog voorzien van een stappenplan (in jargon: handelingsperspectief) voor hoe ze moeten omgaan met demonstraties waarbij demonstranten over de scheef gaan door bijvoorbeeld geweld te verheerlijken.

beeld ANP
beeld ANP

Dat zei de minister woensdag in een commissiedebat over criminaliteitsbestrijding.

Aanleiding voor die toezegging zijn de recente pro-Palestina demonstraties naar aanleiding van de aanslagen in Israël. SGP-Kamerlid Kees van der Staaij riep in het debat op demonstranten die sympathie tonen voor Hamas harder aan te pakken zoals dat volgens hem onder meer in Duitsland en Frankrijk wordt gedaan.

Minister Yeşilgöz wees er daarbij op dat de verantwoordelijkheid voor demonstraties bij de lokale driehoeken ligt. De bewindsvrouw onderstreepte dat opruiing en het aanzetten tot haat nu al strafbaar zijn en dat het openbaar ministerie zaak voor zaak nagaat of de wet is overtreden. Yesilgöz voegde daaraan toe dat het zwaaien met Hamasvlaggen -Hamas wordt door Nederland als terroristische organisatie beschouwd- en het scanderen van antisemitische leuzen al strafbaar is.

De minister merkte daarbij wel op dat het vertonen van Palestijnse vlaggen tijdens demonstraties wél mag. „Dat moet kunnen binnen de grenzen van onze democratische rechtsstaat. Ik beschouw die vlaggen compleet los van antisemitisme.”

Slagzin

Van der Staaij vroeg de minister bij het opstellen van een handelingsperspectief ook te kijken naar leuzen die een antisemitische connotatie hebben. Specifiek noemde de SGP’er daarbij de slagzin: „From the river to the sea, Palestine will be free”. Daarmee kan worden bedoeld dat alle Israëli’s uit hun land verdreven moeten worden.

SGP-voorman Chris Stoffer kwam gisteren al met een statement waarin hij pal achter Israël ging staan. Die verklaring werd ondertekend door de PVV, CDA, JA21, BBB en de ChristenUnie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer