Binnenland
Gedupeerden Urk krijgen nieuwe Israëlische vlaggen

Alle gedupeerden in Urk waar in de nacht van dinsdag op woensdag Israëlische vlaggen zijn gestolen en in brand gestoken, krijgen een nieuw exemplaar. Initiatiefnemer Paulus de Boer zegt 350 Israëlische vlaggen te hebben besteld voor de Urkers, omdat de vraag ernaar groot is.

ANP
Een Israëlische vlag hangt bij de synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam. beeld ANP, ROBIN VAN LONKHUIJSEN
Een Israëlische vlag hangt bij de synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam. beeld ANP, ROBIN VAN LONKHUIJSEN

„Wie vlaggen steelt en verbrandt, krijgt heel Urk tegen zich. Dan gaat iedereen vlaggen. Het werkt wel een beetje averechts”, zegt De Boer. „Alle gedupeerden krijgen dankzij sponsoring door lokale bedrijven een nieuwe vlag.”

De Boer en zijn vrouw, die consulente is van het Israël Producten Centrum in Nijkerk, verkopen Israëlische producten aan huis. „Elke keer als er wat gebeurt in Israël hijsen Urkers de Israëlische vlag. Afgelopen zaterdag zagen we de vraag al toenemen. Iedereen belt of staat aan de deur met de vraag of we nog een vlag hebben. Het werd zo extreem, dat ik al naar Nijkerk ben gereden om een paar extra dozen. Maar nu een serie in brand is gestoken en mensen om nog meer vragen en de aanvoer uit Israël moeilijk is, heb ik bij een vlaggenfabriek 350 exemplaren besteld. Die komen uiterlijk vrijdag.”

„Anders dan gewoonlijk vlaggen we ook ’s nachts. Want nu de strijd in Israël ’s nachts doorgaat, heffen we ook in de nachtelijke uren de banier. We geven nu wel als tip mee: ‘hang hem hoog of haal hem toch binnen’.” Urkers voelen zich erg verbonden met Israël, legt De Boer uit. „We geloven in de God van Israël.”

De vlaggen zijn volgens de politie in de nacht van dinsdag op woensdag gestolen aan de Damlaan, het Talud en in de Constantijnstraat. Sommige daarvan zijn verbrand teruggevonden op de Lange Dam, naast een kerkgebouw. De gemeente spreekt van twintig vlaggen.

„Dit mag niet. We hebben vrijheid van meningsuiting en dat dien je te respecteren”, stelt burgemeester Cees van den Bos woensdag op X, voorheen Twitter. „Vertrouw erop dat dit gebeuren de volledige aandacht heeft bij de gemeente en de politie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer