Buitenland
Slowaakse Fico, die tegen steunen Kyiv is, vormt nieuwe regering

Het is de winnaar van de verkiezingen in Slowakije gelukt om een nieuwe regering te vormen. De populistische oud-premier Robert Fico, die heeft gezegd te willen stoppen met de militaire steun aan Oekraïne, heeft met zijn partij SMER-SD een coalitie kunnen sluiten met de pro-Russische uiterst rechtse SNS en de linkse HLAS. De steun van die laatste partij was doorslaggevend en zal waarschijnlijk ook een matigende werking hebben op de regering, waar Fico premier van wordt.

ANP

Ook de nummer twee van de verkiezingen, de liberale PS, koesterde nog hoop om een regering te vormen, maar dat bleek dinsdag tevergeefs toen HLAS aankondigde alleen een coalitie met Fico te overwegen. HLAS-leider Peter Pellegrini zag in zo’n regering meer mogelijkheden om zijn sociaaldemocratische beleid uit te voeren.

Maar op buitenlandbeleid liggen Pellegrini en Fico ver uit elkaar. Fico wil dat er geen cent van Slowaaks belastinggeld meer naar Oekraïne gaat en is tegenstander van de westerse sancties tegen Rusland. Pellegrini wil het huidige buitenlandbeleid doorzetten, waarin Slowakije juist een belangrijke bondgenoot van Kyiv is. „Als de regering de koers van het buitenlands beleid verandert, zal HLAS geen deel meer zijn van de regering”, zei Pellegrini dinsdag.

Fico was drie keer eerder premier van Slowakije en toonde zich toen een pragmatisch politicus. Pellegrini was zelf ook premier tussen 2018 en 2020 namens SMER-SD, waarna hij zich afscheidde met HLAS. PS zou hebben aangeboden dat Pellegrini in een coalitie met die partij opnieuw premier kon zijn, maar dat zou Pellegrini hebben afgeslagen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer