Binnenlandaanval op israël
Discussie over vlagvertoon naar aanleiding van geweld in Israël

Op diverse plekken in Nederland vinden discussies plaats over het hijsen van de Israëlische vlag. Rotterdam, Den Haag en Utrecht lieten de vlag niet wapperen; Amsterdam wel. Ook enkele provincies hesen de blauw-witte vlag.

Redactie binnenland
Vlag Israël wappert naast stadhuis Amsterdam. beeld Ronald Bakker
Vlag Israël wappert naast stadhuis Amsterdam. beeld Ronald Bakker

Rotterdam heeft besloten de vlag van de gemeente halfstok te hangen op het stadhuis. Het groen-wit-groene doek wordt gehesen „voor alle burgerslachtoffers van de recente explosie van geweld tussen Palestijnen en Israëli”, liet burgemeester Aboutaleb maandag weten. Ook Den Haag en Utrecht hingen de eigen vlaggen halfstok.

19729421.JPG

In een rondgang van het ANP zeggen meer gemeenten, zoals Tilburg en Amersfoort, dat ze ervoor hebben gekozen de eigen vlag halfstok te hangen vanwege de situatie in het Midden-Oosten. Zo stelt de gemeente Tilburg: „De uitbraak van het geweld heeft vele slachtoffers tot gevolg. In Tilburg leven we met hen allen mee.” Onder meer Deventer, Hoeksche Waard en Renswoude hingen maandag de Nederlandse vlag halfstok.

De gemeenten Dordrecht Zoetermeer besloten maandag de zogenoemde vredesvlag op het stadhuis te hijsen. „Deze situatie doet ons beseffen op hoeveel plekken ter wereld onschuldige burgers in een oorlogssituatie zitten”, verklaarde Dordrecht.

Andere gemeenten spreken zich uit voor Israël door de vlag van dat land te tonen. Haarlem hangt op het stadhuis die vlag halfstok. Katwijk verlicht het gemeentehuis de komende dagen blauw en wit. In Sliedrecht hangt de vlag van Israël op het stadhuis. Alphen aan den Rijn heeft besloten een 135 meter hoge zendmast blauw en wit te verlichten. In Urk was zondag de vuurtoren blauw-wit verlicht.

Het hijsen van de Israëlische vlag valt niet overal in goede aarde. De Amsterdamse fracties DENK, Lijst Ahmadi-Veldhuyzen en Lijst Kabamba vinden dat er sprake is van een „ongelijkwaardige herdenking” in de hoofdstad, omdat het college ervoor heeft gekozen „alleen de Israëlische vlag te hijsen en niet óók de Palestijnse vlag”. Eerder riepen de lokale VVD en JA21 de gemeente op de Israëlische vlag uit te hangen. Deze dinsdag hees Amsterdam de vredesvlag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer