Buitenland
Netanyahu: Israël en Saudi-Arabië ‘op drempel’ historisch akkoord

Israël en Saudi-Arabië staan volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu „op de drempel” van een historisch vredesakkoord. Hij riep tijdens zijn toespraak op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op tot een brede vrede in het Midden-Oosten en denkt dat die steeds dichterbij komt.

ANP

Saudi-Arabië heeft net als veel andere landen in het Midden-Oosten formeel geen betrekkingen met Israël. Maar de laatste jaren hebben een aantal Arabische landen de relatie met Israël genormaliseerd, zoals Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. Een akkoord met Saudi-Arabië zou volgens Netanyahu nog belangrijker zijn voor de positie van Israël en voor vrede in het Midden-Oosten in het algemeen. De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman zei afgelopen week dat een deal „iedere dag” dichterbij komt.

Voor veel islamitische landen is de status van de Palestijnen in Israël een reden om de banden met dat land niet aan te halen. Ook Saudi-Arabië vraagt naar verluidt om concessies van Israël richting de Palestijnen. De Palestijnse bevolking reageert doorgaans negatief als Arabische landen de relatie met Israël verbeteren. Netanyahu zei daarover tijdens zijn speech in New York dat de Palestijnen „geen veto” hebben als Israël en Arabische landen vredesakkoorden willen sluiten. Maar de Israëlische premier is ervan overtuigd dat elk vredesakkoord ook goed is voor de Palestijnse bevolking en vrede met de Palestijnen dichterbij brengt.

Donderdag meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden dat de Verenigde Staten verdedigingsverdragen met zowel Israël als Saudi-Arabië overwegen. Netanyahu beklemtoonde dat de invloed van de VS doorslaggevend is voor de betrekkingen tussen de twee landen.

Daarnaast haalde Netanyahu uit naar Iran, dat in zijn ogen geen nucleaire wapens in handen mag krijgen. Hij bekritiseerde het Iraanse regime en de drones waar onder meer in Oekraïne „onschuldige burgers” mee worden vermoord. Netanyahu maakte zich hard voor meer sancties tegen Teheran.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer