Banken voeren sinds kort minder controles uit bij kerken en stichtingen, maar dat betekent niet dat die op hun lauweren kunnen rusten. Nog steeds moeten ze hun zaken voor elkaar hebben, merkt stichting Najiba, die geld inzamelt voor Marokko.
In de afgelopen dagen haalde de stichting bijna een miljoen euro op voor de slachtoffers van de aardbeving, meldde Het Financieele Dagblad maandag. Om geld over te kunnen maken naar het rampgebied heeft Najiba een bankrekening nodig. Daar beschikt het goede doel momenteel nog wel over, maar ING heeft aangekondigd de rekening per 28 oktober op te heffen.
Omdat andere banken weigeren om Najiba als klant aan te nemen, zou dat het einde van de stichting betekenen, want zonder bankrekening is een goed doel, dat het moet hebben van stortingen door donateurs, niet levensvatbaar.
De stichting protesteert daarom krachtig tegen het besluit van de ING. Als de bank niet op haar beslissing terugkomt, zal er een kort geding worden aangespannen.
Volgens ING voldoet de stichting niet aan de bankregels die witwassen en de financiering van terrorisme moeten tegengaan. Handhaving van die regels, die door de overheid zijn opgelegd, is erg belangrijk voor de Nederlandse banken. Als ze dat niet in voldoende mate doen, kan dat leiden tot zware boetes, die kunnen oplopen tot vele miljoenen euro’s.
Dat een goed doel onder vuur ligt, is frappant, omdat de banken juist hebben aangekondigd om stichtingen en ook kerken, minder te gaan controleren.
Op de site van Najiba wordt geen aandacht besteed aan de problemen. Een afbeelding van vrachtauto’s, die met hulpgoederen op weg gaan naar Marokko, maakt duidelijk waar het goede doel zich op richt. Het is op dit moment het belangrijkste maar niet het enige project van de stichting. Zij meldt verder nadrukkelijk dat zij de AMBI status bezit. Dat houdt in dat giften bij de belastingaangifte aftrekbaar zijn.
Op het eerste gezicht komt Najiba betrouwbaar over, maar volgens Het Financieele Dagblad heeft de ING redenen om de relatie met de stichting te willen beëindigen. Zo heeft Najiba nog nooit een door een accountant goedgekeurde jaarrekening bij de Kamer van Koophandel gedeponeerd. De bank wil niet inhoudelijk op de zaak ingaan, omdat het een individuele klant betreft.